Ευρωσοσιαλιστές: «Όχι» στην αυτοκαταστροφική λιτότητα, αλλά και τήρηση δεσμεύσεων
Tους κινδύνους που κρύβει μια «αυτοκαταστροφική λιτότητα» επισήμαναν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Tους κινδύνους που κρύβει μια «αυτοκαταστροφική λιτότητα» επισήμαναν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
«Πρέπει να χειριστούμε με σοβαρότητα τα δημοσιονομικά μας, να μην επιτρέψουμε να έχουμε δημοσιονομικά ελλείμματα και να τα μειώσουμε επειδή έχουμε ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές» είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στους δημοσιγοράφους στο περιθώριο της συνόδου αυτής.
«Είναι αναγκαίος ο περιορισμός του δημοσίου χρέους αλλά δεν γίνεται να έχουμε μείωση του δημόσιου χρέους χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονθάλεθ, ζήτησε να μπει τέλος στην «αυτοκαταστρφική λιτότητα».
Αυτό που διαφοροποιεί τους Σοσιαλιστές από τα αριστερά, αντιφιλελεύθερα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία είναι η υπευθυνότητα», υποστήριξε η Ιράτσε Γκαρθία, η επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών.
Η Ελλάδα είχε την τιμητική της στις συζητήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών και ο Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του, μιμούμενος τον Φρανσουά Ολάντ, τον «καλό συμβιβασμό» που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
Οι συμμετέχοντας υιοθέτησαν ένα ψήφισμα με το οποίο δεσμεύονται να εργαστούν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, την απασχόληση -ιδίως των νέων- και την ευελιξία.
Τάχθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η λιτότητα δεν λειτούργησε, τονίζεται στο ψήφισμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]
- Άρχισαν τα όργανα πριν το Αγγλία – Αργεντινή: Επεισόδια ανάμεσα στους φιλάθλους πριν από τον ημιτελικό (vid)
- Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα
- Β. Κικίλιας: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει ισχυρή θαλάσσια πύλη της Β. Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης»
- Συνάντηση αστέρων: Ο Μέσι έκανε δώρο τη φανέλα του στον Μπάτζιο (pic)
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-29-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442