Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ενδείξεις προόδου» για λύση στο Eurogroup

«Ενδείξεις προόδου» για λύση στο Eurogroup

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Πηγές έκαναν λόγο για «ενδείξεις προόδου» όμως προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν -και δόθηκαν- διευκρινίσεις προς τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, την Παρασκευή, θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

H έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Η συνομιλία «έγινε σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Αργότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, λέγοντας: «Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση».

Με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό αίτημα.

Οι τηλεφωνικές επαφές έγιναν μετά την αρχική απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της ελληνικής πρότασης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με έγγραφο θέσεων με το οποίο προσήλθε η γερμανική πλευρά στη συνεδρίαση του Euroworking Group, το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης χαρακτηρίζονταν ως «Δούρειος Ίππος» που αφήνει «τεράστια περιθώρια ερμηνείας» και δεν δίνει καμία ξεκάθαρη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους σχετικά με τα τρέχοντα δάνειά της.

Αποστάσεις έλαβε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το Βερολίνο φαίνεται πως κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ.Λιου είχε τηλεφωνικές επαφές την Πέμπτη με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ.Σαπέν και ον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κλιμακώνοντας -όπως αναφέρει το Bloomberg- τις προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024