Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στάση αναμονής τηρεί η ΕΕ έναντι της Ρωσίας με το βλέμμα στην εκεχειρία

Στάση αναμονής τηρεί η ΕΕ έναντι της Ρωσίας με το βλέμμα στην εκεχειρία

H EE δεν εξέτασε το θέμα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθεί η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Μινσκ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επαναληφθούν οι τριμερείς ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.  

H EE δεν εξέτασε το θέμα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθεί η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Μινσκ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επαναληφθούν οι τριμερείς ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ, εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και εμείς δεν αναμένουμε μία εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «28» της ΕΕ.

«Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι τρομοκράτες που υποστηρίζει η Ρωσία εξαπέλυσαν μια επίθεση» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού, περίπου 50 άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα διείσδυσαν στην ουκρανική επικράτεια από τη Ρωσία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Για αυτό ακριβώς είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε την πίεση προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των βαρέων όπλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απόσυρση των στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων και το κλείσιμο των συνόρων» προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ότι πρέπει να «περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία του Μινσκ που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο δεν «τηρήθηκε».

Την ελπίδα η συμφωνία του Μινσκ να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής διευθέτησης της κρίσης εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν, ώστε η συμφωνία να τηρηθεί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, αλλά έδειξε και πάλι προς τη μεριά των Ρώσων. «Μόνο αν τα λόγια επιβεβαιωθούν στην πράξη μπορούμε να μιλήσουμε για άρση των κυρώσεων» ξεκαθάρισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024