Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθοριστικές οι επόμενες ώρες για την Ουκρανία, λέει ο Ολάντ από τις Βρυξέλλες

Καθοριστικές οι επόμενες ώρες για την Ουκρανία, λέει ο Ολάντ από τις Βρυξέλλες

Οι προσεχείς ώρες θα είναι καθοριστικές ως προς τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών απευθείας από το Μινσκ και τη μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους Βλ.Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ και Πέτρο Ποροσένκο. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα αρθούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος δεν αλλάξει η συμπεριφορά, τόνισε από πλευράς του ο Ντ.Κάμερον. Φωτορεπορτάζ από την άφιξη των ηγετών.

Οι προσεχείς ώρες θα είναι καθοριστικές ως προς τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών απευθείας από το Μινσκ και τη μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους Βλ.Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ και Πέτρο Ποροσένκο. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα αρθούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος δεν αλλάξει η συμπεριφορά, τόνισε από πλευράς του ο Ντ.Κάμερον. Δεν θα γίνει συζήτηση στις Βρυξέλλες επί πρόσθετων κυρώσεων.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άρχισαν λίγο αργότερα εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης από το Μινσκ των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο, οι οποίοι και θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία που ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Μινσκ «δεν εγγυάται την επιτυχία» των προσπαθειών για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνοντας ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές».

«Αυτό προϋποθέτει ότι θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, να ασκούμε πίεση και να συνεχίσουμε τις κινήσεις που έχουν αρχίσει. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η συμφωνία δεν είναι παρά μία «αχτίδα ελπίδας», αλλά «τα πάντα απομένει να κριθούν προς τη μια κατεύθυνση ή προς την άλλη και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές» υπογράμμισε. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, ο Ολάντ ανέφερε πως «η ευθύνη επαφίεται σε εκείνους που υπέγραψαν» τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διατηρεί σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, χαιρέτισε μεν μία «καλή είδηση που φέρνει ελπίδα», προσθέτοντας: «Όμως η ελπίδα δεν είναι αρκετή, η αληθινή δοκιμασία θα είναι η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου».

Ο Τουσκ υπενθύμισε ότι η πρώτη συμφωνία του Μινσκ, η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο, «δεν τηρήθηκε».

Την ίδια στιγμή προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία δεν πρέπει να αρθούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αλλάξει συμπεριφορά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Μινσκ, ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε: «Εάν αυτή είναι μία αληθινή εκεχειρία, τότε ασφαλώς αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο. Όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε τι άλλο είναι στην πραγματικότητα οι ενέργειες επί του πεδίου μάλλον, παρά οι λέξεις που γράφονται σε ένα κομμάτι χαρτί».

«Νομίζω ότι πρέπει να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν οφείλει να γνωρίζει πως εάν η συμπεριφορά του δεν αλλάξει, οι κυρώσεις τις οποίες έχουμε επιβάλει δεν θα μεταβληθούν» είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Από πλευράς της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία επιτεύχθηκε στις συνομιλίες του Μινσκ.

Η Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική.

«Δεν νομίζω ότι σήμερα θα συζητήσουμε σχετικά με κυρώσεις» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ στους δημοσιογράφους κατόπιν συνάντησης των Σοσιαλιστών ηγετών.

«Εργαζόμαστε τώρα για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ ώστε να διευκολύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών» του Μινσκ, προσέθεσε η ίδια.

«Θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα στη σύνοδο. Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμης σημασίας πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την Κυριακή» ανέφερε η Μογκερίνι χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Σήμερα το κύριο θέμα υπό συζήτηση θα είναι πώς να βοηθήσουμε να διευρυνθεί αυτή η αχτίδα [ελπίδας] ώστε να φθάσουμε σε μια αποτελεσματική διευθέτηση της σύγκρουσης. Πρέπει να επενδύσουμε όλη μας την ενέργεια για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η αχτίδα φωτός θα ενισχυθεί» προσέθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024