Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα καλεί Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση κατά του IS

Ομπάμα καλεί Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση κατά του IS

Αίτημα για έγκριση χρήσης στρατιωτικών μέσων κατά του Ισλαμικού Κράτους έστειλε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα. Σε δηλώσεις που έκανε πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι τζιχαντιστές θα ηττηθούν, αν και θα χρειαστεί χρόνος.

Αίτημα για έγκριση χρήσης στρατιωτικών μέσων κατά του Ισλαμικού Κράτους έστειλε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα. Σε δηλώσεις που έκανε πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΙΚ θα ηττηθεί.

«Το να απαλλαγούμε από αυτούς τους τρομοκράτες θα χρειαστεί χρόνο, ιδίως στις αστικές περιοχές. Όμως ο συνασπισμός μας έχει περάσει στην επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε αμυντική θέση και το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να εμπλακούν σε μία νέα, χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Μέση Ανατολή», αλλά σημείωσε ότι δεν θα διστάσει να αναπτύξει τις ειδικές δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Βάσει της πρότασης, θα τεθει ως χρονικό όριο των επιχειρήσεων αυτών τα τρία χρόνια και θα απαγορευτεί η χρήση αμερικανικών στρατευμάτων σε «διαρκείς επιθετικές χερσαίες μάχες».

Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ πολλοί Ρεπουμπλικανοί ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί το Κογκρέσο με την κυβέρνηση ώστε να εγκριθεί το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ισχυροποιηθεί ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο, ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ήδη τις ανησυχίες του για την πρόταση του προέδρου Ομπάμα, με το σκεπτικό ότι θέτει υπερβολικά πολλούς περιορισμούς στη στρατιωτική διοίκηση.

«Η όποια έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής βίας θα πρέπει να δίνει στους στρατιωτικούς διοικητές μας την ευελιξία και την εξουσία που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον λαό μας. Μολονότι πιστεύω ότι μια AUMF εναντίον του ISIL (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι σημαντική, φοβάμαι ότι το αίτημα του προέδρου δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024