Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσικνοπέμπτη: 10 ταβέρνες της Αττικής που μας βάζουν στο ψητό

Τσικνοπέμπτη: 10 ταβέρνες της Αττικής που μας βάζουν στο ψητό

...

Τζωρτζίνα Ντούτση

Δέκα all time classic, παραδοσιακές ταβέρνες και εξοχικά κέντρα της Αττικής τηρούν ευλαβικά το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, ανάβουν τα κάρβουνα και μας περιμένουν για το απαιτούμενο λαϊκό προσκύνημα στο… βωμό του ψητού κρέατος.

Η παράδοση της Τσικνοπέμπτης θέλει σούβλες και σχάρες να παίρνουν… φωτιά από νωρίς, ενώ η μυρωδιά και το «νέφος» της τσίκνας που πλανάται στον αέρα να μας… σέρνει από τη μύτη!

Ζουμερά παϊδάκια, πεντανόστιμο κοντοσούβλι, κρατσανιστό κοκορέτσι και άλλα λαχταριστά εδέσματα μας «κλείνουν» πονηρά το μάτι και μας προκαλούν να βάλουμε… χέρι χωρίς φόβο και ενοχές, αφήνοντας τους κανόνες του savoir vivre κατά μέρος.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες και ονομάζεται Τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή την τιμητική του έχει το ψημένο κρέας στα κάρβουνα ή στο τηγάνι, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.


Που θα τσικνίσουμε την Τσικνοπέμπτη:

Τέλης
Ο Τέλης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο βασιλιάς της τσίκνας από το 1977. Τα πράγματα στο διαχρονικό στέκι της Ευριπίδου είναι απλά και εξηγημένα. Μια μεγάλη πιατέλα με τα φημισμένα, ζουμερά μπριζολάκια (ψημένα σωστά) στη μέση του τραπεζιού, φρεσκοκομμένες σαλάτες και φρέσκες τηγανιτές πατάτες αποτελούν τον ορισμό της Τσικνοπέμπτης.
Ευριπίδου 86, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775

Argentina
Αρκετοί θα συμφωνήσουν πως εδώ θα φάτε την καλύτερη μοσχαρίσια μπριζόλα στην Αττική. Χορταστική, μαλακιά και ζουμερή μαγειρεύεται με τον κλασικό -αργό- αργεντίνικο τρόπο. Kι επειδή τα καλά παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, καλό θα ήταν να τηλεφωνήσετε νωρίτερα της άφιξής σας στο κατάστημα, αφού η διαδικασία του ψησίματος διαρκεί τουλάχιστον 40 λεπτά. Συνοδέψτε αυτήν τη γευστική εμπειρία με φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες και σαλάτες.
Μπιτάκου 3, Καλέτζι Μαραθώνα, Μαραθώνας, τηλ.: 22940 66476, 67814

Η Βοσκοπούλα
«Το τζάκι άναψε» στη Βοσκοπούλα στα Βλάχικα της Βάρης -τον «παράδεισο» της τσίκνας- από το 1966. Εδώ οι σούβλες έχουν μπει από νωρίς, και η… μύτη σας θα σας οδηγήσει εύκολα στον προορισμό σας. Το σκηνικό γνώριμο για τους μυημένους κρεατοφάγους, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε ξεκινήσει από νωρίς για να βρείτε τραπέζι. Επιλέξτε πεντανόστιμο κατσικάκι στη γάστρα, κοκορέτσι, ζουμερό μπιφτέκι ή παϊδάκια και συνοδέψτε τα με τα απαραίτητα ορεκτικά και σαλάτες.
Λ. Βάρης 41, τηλ.: 210 8958780, 8957875

Μουρούζης
Μερικά χιλιόμετρα από τη Βάρη, βρίσκεται ο έτερος «ναός» της κρεοφαγίας, τα Καλύβια. Στην πλατεία της περιοχής θα βρείτε μερικές από τις πιο κλασικές «χασαποταβέρνες» γνωστές απ’ άκρη σε άκρη, του νομού Αττικής. Μια από αυτές είναι η οικογενειακή ταβέρνα του Μουρούζη, που αποτελεί λαϊκό προσκύνημα για τους λάτρεις του κρέατος. Οι -extra large- μερίδες του Μουρούζη στην κυριολεξία ξεχειλίζουν από τα πιάτα. Τσικνίστε με αρνίσια παϊδάκια, λουκάνικα χωριάτικα, μπιφτέκια, προβατίνα, σπαλομπριζόλες, ψαρονέφρι και άλλα χορταστικά καλούδια.
Β. Γεωργάκη 2, Καλύβια Αττική, τηλ.: 22990 48371

Ο Κάκιας
Ολοκληρώνουμε το τρίπτυχο της απόλυτης κρεατοκατάνυξης στην Αττική, με μια βόλτα από τη Χασιά. Ακολουθήστε λοιπόν, τις γαργαλιστικές μυρωδιές του ψημένου κρέατος που θα σας οδηγήσουν έως τους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα Κάκιας από το 1970. Εδώ οι σούβλες και οι σχάρες παίρνουν φωτιά από νωρίς, ενώ θα συναντήσετε επισκέπτες από κάθε σημείο της Αττικής με μοναδικό σκοπό να απολαύσουν ζουμερά παϊδάκια, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, εξοχικό, γαρδουμπάκια και κάθε λογής κρεατικό.
Λεωφ. Φυλής 100 Φυλή-Χασιά, τηλ.: 210 2411734

Κρητικός
Η παράδοση της κρεατοφαγίας την Τσικνοπέμπτη απαιτεί παραδοσιακές οικογενειακές ταβέρνες ή ψησταριές. Μια από αυτές είναι και ο Κρητικός στην Κάντζα, σταθερός προορισμός για τους… κρεατολάγνους του λεκανοπεδίου. Όλα τα κρέατα του Κρητικού είναι εξαιρετικής ποιότητας και αξίζει να τιμήσετε τη μαλακή σπαλομπριζόλα που λιώνει στο στόμα, το σιδηρόδρομο, ή τα μοσχαρίσια φιλετάκια ψημένα στα κάρβουνα. Συνοδεύσετε το φαγητό σας με το κόκκινο Cabernet Sauvignon που εμφιαλώνουν οι ίδιοι.
Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ.: 210 6659061

Το Στέκι του Ηλία
Δίπλα στις γραμμές του τραίνου στο Θησείο βρίσκεται το πασίγνωστο στέκι των κρεατοφάγων του κέντρου. Το Στέκι του Ηλία αποτελεί κλασική αξία και σημείο αναφοράς για καλό κρέας. Οι ψήστες βάζουν όλη τη μαεστρία τους για να σας ετοιμάσουν μερικά από τα καλύτερα πιάτα που έχετε δοκιμάσει. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο παϊδάκι από αρνάκι γάλακτος της Αθήνας και ίσως να μην έχουν άδικο.
Επταχάλκου 5, Θησείο τηλ.: 210 3458052, Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, τηλ.: 210 3422407

Μαγγίνας
Ο ορισμός της οικογενειακής, κλασικής χασαποταβέρνας. Η ταβέρνα του Μαγγίνα λειτουργεί ανελλιπώς από το 1948 και αποτελεί σταθερή αξία στην κρεοφαγία. Εδώ θα φάτε το παραδοσιακό κοκορέτσι με την αυθεντική συνταγή, αρνάκι με τραγανή πετσούλα, γουρουνόπουλο στη σούβλα, ζουμερά, καλοψημένα παϊδάκια, εξοχικό, χωριάτικα λουκάνικα, κ.α συνοδευόμενα από ποικιλία ορεκτικών και κρασί της οικογένειας.
Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 1, Μελίσσια, τηλ.: 210 8046143, 6132010, 6096487

Άγιος Μερκούριος ΙΙ
Αν θέλετε να συνδυάσετε το χορταστικό φαγητό με μια μίνι εξόρμηση στην καταπράσινη Πάρνηθα, τότε ο προορισμός σας είναι η διάσημη και με μακρά ιστορία, Άγιος Μερκούριος ΙΙ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού. Στο ζεστό της χώρο από πέτρα και ξύλο με το τζάκι να καίει από νωρίς θα απολαύσετε ένα λουκούλλειο γεύμα κρεατικών όπως την πεντανόστιμη σταβλίσια και το χοιρινό κότσι, τις ζουμερές χοιρινές μπριζόλες, τα φημισμένα και ξεροψημένα παϊδάκια στα κάρβουνα, ενώ μην παραλείψετε να τιμήσετε τις φρέσκες και κομμένες στο χέρι, τηγανιτές πατάτες ή τα τηγανιτά κολοκυθάκια. Μπορεί τα πιρούνια και τα μαχαίρια να έχουν πάρει φωτιά, ωστόσο είναι σίγουρο πως τη ματιά σας θα κλέβει η απεριόριστη θέα σε όλη την Αθήνα, καθώς και στις καταπράσινες πλαγιές της Πάρνηθας.
Α’ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόπη, τηλ.: 210 8169617

Πιπινιός
Ξακουστός σε όλη την Αττική, ο Πιπινιός έχει καταφέρει να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των απανταχού φίλων του κρέατος από το 1992. Εξίσου ξακουστά τα παϊδάκια του και η λαχταριστή προβατίνα σούβλας που κάθε Πέμπτη έχει την τιμητική της. Εδώ θα απολαύσετε ντόπια κρεατικά εξαιρετικής ποιότητας, καλοφτιαγμένο μπιφτέκι σχάρας, χωριάτικα λουκάνικα και θα συνοδέψετε τα νόστιμα εδέσματα με κρασί από τους αμπελώνες τους στο Μαραθώνα.
Πέππα 1 & 25ης Μαρτίου, πλατεία Σταμάτας, τηλ.: 210 6216250

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024