Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανική συμφωνία ή κλιμάκωση, λέει η ΕΕ ενώ η τετραμερής είναι μετέωρη

Ουκρανική συμφωνία ή κλιμάκωση, λέει η ΕΕ ενώ η τετραμερής είναι μετέωρη

Ενώ η συνάντηση που επιδιώκεται στο Μινσκ για διέξοδο στην ουκρανική κρίση είναι ακόμη στον αέρα, το Βερολίνο διαμηνύει -μετά τις ανάλογες αναφορές και από το Παρίσι- πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και θα περάσει «στο επόμενο στρατιωτικό επίπεδο». Οι περισσότεορι στην ΕΕ παραμένουν αντίθετοι σε αποστολής όπλων, όμως ο γερμανός ΥΠΕΞ φτάνει στο σημείο να προειδοποιήσει πως ναυάγιο της γαλλογερμανικής προσπάθειας «σίγουρα θα φέρει στη συζήτηση και στην Ευρώπη το ζήτημα αποστολής εξοπλισμών».

Ενώ η συνάντηση που επιδιώκεται στο Μινσκ για διέξοδο στην ουκρανική κρίση είναι ακόμη στον αέρα, το Βερολίνο διαμηνύει -μετά τις ανάλογες αναφορές και από το Παρίσι- πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και θα περάσει «στο επόμενο στρατιωτικό επίπεδο».

Την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται αντίθετη σε αποστολή όπλων στο Κίεβο, ζήτημα στο οποίο η στάση των ΗΠΑ είναι διαφορετική, ο γερμανός ΥΠΕΞ φτάνει στο σημείο να προειδοποιήσει πως ναυάγιο της γαλλογερμανικής προσπάθειας «σίγουρα θα φέρει στη συζήτηση και στην Ευρώπη το ζήτημα αποστολής εξοπλισμών».

Μετά τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που είχε πει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, «γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο και λέγεται πόλεμος», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε με ανάλογους τόνους το πόσο κρίσιμη θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας.

«Σε όλους είναι σαφές ότι εάν δεν επιτύχουν οι τωρινές προσπάθειες, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και θα οδηγηθεί στο επόμενο στρατιωτικό επίπεδο» είπε.

«Και τότε σίγουρα θα συζητηθεί και στην Ευρώπη το ζήτημα της αποστολής εξοπλισμού στο Κίεβο» είπε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον επιφυλακτικές -αν όχι αρνητικές- στην αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο. Άλλες φωνές ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται: Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λίνκεβισιους είπε, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα πως «δεν πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και από στρατιωτική άποψη».

Ο Λίνκεβίσιους εξήγησε πως δεν εννοεί «αποστολή στρατευμάτων, αλλά για παράδειγμα όπλα προς υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων».

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης κρατούν σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία. Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Τόμας Σιεμόνιακ είπε στο ραδιόφωνο Jedynka το πρωί της Τρίτης: «Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι η τελευταία πιθανή επιλογή, και αξίζει να την αποφύγουμε».

Αβέβαιη η συνάντηση – μαίνονται οι συγκρούσεις

Οι πιο πρόσφατες επίσημες αναφορές την Τρίτη δείχνουν πως είναι ακόμη άγνωστο εάν η συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο όντως θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μινσκ.

Όλες οι πλευρές περιορίζονται στο ότι γίνεται προετοιμασία με στόχο την πραγματοποίηση της συνάντησης. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη και, από την πλευρά του Βερολίνου, το ΥΠΕΞ ανέφερε μόνο πως δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πορεία των προετοιμασίων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν μόνο ασυνήθιστο, αλλά ίσως και επιβλαβές».

Η ίδια η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει έκρυθμη: Σύμφωνα με το σχεδόν καθημερινό πλέον «ανακοινωθέν πεσόντων» από το Κίεβο την Τρίτη, επτά ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους το περασμένο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ουκρανικη κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις των φιλορώσων «εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη» με στόχο τις θέσεις του στρατού.

Την προηγουμένη, υπενθυμίζεται, έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στο Ντονέτσκ είχε προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε μετά από ώρες. Οι φιλορώσοι αποδίδουν την έκρηξη σε πλήγμα των ουκρανικών δυνάμεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024