Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νικολούδης: Υπάρχουν 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δισ. ευρώ

Νικολούδης: Υπάρχουν 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δισ. ευρώ

Φοροδιαφυγή 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από 3.500 υποθέσεις βρίσκονται ανέλεγκτες στα συρτάρια των αρμοδίων αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης. Με όχημα την ενίσχυση του ΣΔΟΕ, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων ώστε το Δημόσιο να εισπράξει άμεσα ποσό 2,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.

Φοροδιαφυγή 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από 3.500 υποθέσεις βρίσκονται ανέλεγκτες στα συρτάρια των αρμοδίων αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε στην παρθενική του ομιλία ως υπουργός κατά της Διαφθοράς, από το ποσό αυτό μπορούν να εισπραχτούν άμεσα τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν και η πρώτη του δέσμευση και εξαγγελία: την εντολή που έχει ήδη δώσει στο ΣΔΟΕ να εισπραχτούν άμεσα αυτά τα ποσά και να προηγηθεί ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων.

«Αυτόν τον πακτωλό χρήματος που το Δημόσιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να τον εισπράξει, δεν έχει δυνατότητα να το πράξει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ελεγκτές στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, ικανοί να ανταποκριθούν» είπε ο αρμόδιος υπουργός, ανακοινώνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με αυτό το αντικείμενο.

Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών δίνεται η αρμοδιότητα στο ΣΔΟΕ να μπορεί να πραγματοποιεί και τη βεβαίωση του φόρου.

Αποκάλυψε ότι το ΣΔΟΕ ήλεγχε, αλλά τους φόρους τους βεβαίωναν οι αρμόδιες εφορίες με αποτέλεσμα να χάνονται στις διαδικασίες οι φοροφυγάδες! Οι εφορίες δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, όπως είπε.

Μέτρα ανακοίνωσε και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως εξήγγειλε, θα ελεγχθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις θα αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, ενώ οι υπερτιμολογημένες συμβάσεις, είπε, δεν θα προχωρήσουν. Το ίδιο ισχύει, όπως δεσμεύτηκε και για τις συμβάσεις με πλαστά χαρτιά.

Αξιοσημείωτη ήταν και η εκτίμησή του και από την εμπειρία του από την Αρχή κατά του ξεπλύματος Μαύρου χρήματος για το ποιοι είναι οι δράστες της διαφθοράς: «Όλα αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα που αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις τα τέλεσε μια δράκα ανθρώπων – οικογενειών, που τον αποκαλούμε «κρατικοδίαιτο καπιταλισμό». Όλοι αυτοί έχουν αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς το κράτος ανταποκρινόταν σε αυτό…»

Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Θα το ελέγξουμε αυτό το καθεστώς και θα το σταματήσουμε».

Σε σχέση με το λαθρεμπόριο καπνού είπε ότι κάθε χρόνο καταγράφεται φοροδιαφυγή 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νικολούδης άρχισε την ομιλία του με την επισήμανση ότι «η διαφθορά βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία». Όπως είπε, «η πιο σοβαρή αδυναμία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε διάφορες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να διασπάται η επιμέτρηση της ευθύνης».

Με το προηγούμενο καθεστώς, είπε χαρακτηριστικά, πριν από το 2012, ο φορολογούμενος πήγαινε στην εφορία και ποτέ ο έφορος στον φορολογούμενο. Πρόσθεσε ότι κράτος, που δεν μπορεί «να εισπράττει τους φόρους του, νομοτελειακά θα καταλήξει στον δανεισμό και πάντως θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Μηχανισμός είσπραξης φόρων δεν υπήρχε, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας. Ευθύνες για αυτό απέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών των τελευταίων 50 χρόνων, όχι ποινικές σημείωσε.

Κατέληξε με την επισήμανση ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει, θα χαλάσουν οι μηχανισμοί της διαφθοράς, αυτό το κράτος θα διέπεται από τη νομιμότητα».

«Παίρνεις ό,τι παλέψεις κι εγώ και όλη η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024