Θα ήταν μία δευτερεύουσας σημασίας εκλογική μάχη στη Γαλλία, εάν δεν συνόψιζε όλα τα προβλήματα στη γαλλική πολιτική σκηνή: Οι ψηφοφόροι της Ντουμπς καλούνται στο δεύτερο γύρο για να επιλέξουν μεταξύ των Σοσιαλιστών (PS) και του Εθνικού Μετώπου (FN)για την κενή έδρα της περιφέρειας στην Εθνοσυνέλευση, με κρίσιμο μέγεθος τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς.

Η μονομαχία δεν είναι μόνο το πρώτο τεστ στην κάλπη μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, αλλά έδειξε και τα ρήγματα στο UMP του Σαρκοζί για την στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η ηττημένη κεντροδεξιά: Να νίψει τας χείρας της, όπως λέει ο αρχηγός του, ή να ψηφίσει αναγκαστικά Σοσιαλιστές, όπως κάλεσε το άλλο «μεγάλο κεφάλι» του κόμματος, ο Αλαίν Ζιπέ.

Για την έδρα της Ντουμπς παλεύουν στον δεύτερο γύρο o Φρεντερίκ Μπαρμπιέ των Σοσιαλιστών και η Σοφί Μοντέλ του Εθνικού Μετώπου. Στον πρώτο γύρο είχε αποκλειστεί ο υποψήφιος του κεντροδεξιού UMP Σαρλ Ντεμούζ.

Η μάχη θεωρείται ανεμοδείκτης της πολιτικής συγκυρίας μετά το Charlie Hebdo: Μετά από μήνες της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου στο ναδίρ, ο Φρανσουά Ολάντ έχει επενδύσει σημαντικά στην εθνική ενότητα με παράλληλη σαφή θέση για ενσωμάτωση των μουσουλμάνων, και έχει δει την αποδοχή του να ανακάμπτει θεαματικά.

Από την άλλη πλευρά, θα δοθεί μία ένδειξη για το εάν το κλίμα ευνοήσει την Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο της οποίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις ως επιβεβαίωση των θέσεών της.

Με τον δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο υποψηφίων, η κρίσιμη μάζα γίνονται οι ψηφοφόροι του UMP: Τα δύο στρατόπεδα προσπαθούν να τους προσεταιριστούν και, εις μάτην, το PS κάλεσε έμμεσα τον Σαρκοζί να δώσει την στήριξή του ώστε να μην εκλεγεί η υποψήφια της Λεπέν.

Έτσι, φάνηκαν και οι διαφορετικοί πόλοι στο UMP, το οποίο μόλις πρόσφατα επανεξέλεξε στην ηγεσία του τον Νικολά Σαρκοζί: Ο αρχηγός του κόμματος, παρά τις πιέσεις, αποφάσισε να μην στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο.

Αντιθέτως, ο Αλαίν Ζιπέ, που θεωρείται το ισχυρότερο εσωκομματικό αντίβαρο του Σαρκοζί, κάλεσε ξεκάθαρα τους υποστηρικτές του κόμματος να ψηφίσουν Σοσιαλιστές: «Αν ψήφιζα στην Ντουμπς, θα έκανα αυτό που έλεγε η συνείδησή μου και δεν θα απείχα, αλλά για να μπλοκάρω υποψήφιο του FN θα ψήφιζα Σοσιαλιστή» έγραψε στο μπλογκ του.

Η στάση «ούτε-ούτε» του Σαρκοζί έχει προκαλέσει αντιδράσεις, μετά το πλήγμα που ήταν ούτως ή άλλως ο αποκλεισμός του υποψηφίου του UMP στις πρώτες κάλπες μετά την επιστροφή του. Επιπλέον πλήγμα ήταν φυσικά η στάση του Ζιπέ -η Monde, ενδεικτικά, γράφει πως ήταν η εβδομάδα που ο Σαρκοζί «έχασε την αύρα του».

Στον πρώτο γύρο στην Ντουμπς, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου είχε αποσπάσει το 32,6% και δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών με 28,8%. Ο υποψήφιος του UMP είχε αποκλειστεί αποσπώντας 26,5%. Η αποχή ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 60,5%.

Η έδρα στην Ντουμπς έμεινε κενή επειδή ο Πιέρ Μοσκοβισί (PS), που την κατείχε, άφησε την Εθνοσυνέλευση μετά τον διορισμό του στην Κομισιόν.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο