Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ράσμουσεν: Ο Πούτιν μπορεί να επιτεθεί στη Βαλτική για να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ

Ράσμουσεν: Ο Πούτιν μπορεί να επιτεθεί στη Βαλτική για να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ενορχηστρώσει υβριδική επίθεση σε κράτος της Βαλτικής για να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο τέως γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Πραγματικός στόχος του είναι να θρυμματίσει την αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ και να επαναβεβαιώσει τη ρωσική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη, τονίζει ο Ράσμουσεν την ώρα που Μέρκελ και Ολάντ αναμένονται στη Μόσχα με ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επικίνδυνες φιλοδοξίες πέραν της Ουκρανίας και θα μπορούσε να ενορχηστρώσει υβριδική επίθεση σε κράτος της Βαλτικής για να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο τέως γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πραγματικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να θρυμματίσει την αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ και να επαναβεβαιώσει τη ρωσική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη, δηλώνει ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Η προειδοποίηση του τέως γενικού γραμματέα της Συμμαχίας έρχεται τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένονται στη Μόσχα κομίζοντας ειρηνευτική πρωτοβουλία προς τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλο αυτό δεν γίνεται για την Ουκρανία. Ο Πούτιν θέλει να αποκαταστήσει τη θέση της Ρωσίας ως υπερδύναμη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα [ο Πούτιν] να επέμβει στη Βαλτική για να δοκιμάσει τον Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» τόνισε.

Βάσει του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κράτου-μέλους του ΝΑΤΟ «θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των συμβαλλομένων μερών». Και κατά συνέπεια αυτά τα κράτη-μέλη θα βοηθήσουν «το υφιστάμενο την επίθεση συμβαλλόμενο μέρος ή συμβαλλόμενα μέρη» καταφεύγοντας στη χρήση και στρατιωτικής βίας, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα ηττηθεί εάν περάσει την κόκκινη γραμμή και επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Ωστόσο, είναι σπεσιαλίστας στον υβριδικό πόλεμο», ανακατεύοντας διάφορες μορφές επιχειρήσεων για την αποσταθεροποίηση ενός κράτους, προσθέτει ο Ράσμουσεν.

Η Telegraph αναφέρει πως υπάρχει φόβος ότι το Κρεμλίνο θα προκαλέσει μία σκοτεινή σύγκρουση στην Εσθονία ή τη Λετονία όπου υπάρχουν μεγάλες ρωσόφωνες μειονότητες, πυροδοτώντας τοπικής κλίμακας συγκρούσεις με «μικρούς πράσινους ανθρώπους» χωρίς διακριτικά (όπως στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας).

«Αυτό μπορεί να βάλει σε πειρασμό ασθενέστερα μέλη του ΝΑΤΟ να υποβαθμίσουν το επεισόδιο, είτε για να προστατεύσουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία ή λόγω φιλο-Κρεμλινικής συμπάθειας όπως στην Ουγγαρία ή την Ελλάδα» γράφει η Telegraph.

Κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για την άμυνα τους τελευταίους μήνες.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ένας από τους ανθρώπους που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συνέστησε την προληπτική ανάπτυξη αμερικανικών ή ευρωπαϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής για να «αποτρέψουν» τη Ρωσία από κάθε βλέψη στις χώρες αυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024