Με κινήσεις που εκπέμπουν σήματα ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί στο γαλάζιο στερέωμα η επιστροφή στην αντιπολίτευση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γαλάζιου διχασμού επανεξέτασε τη στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή και αποδέχεται πλέον να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ και ο κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος από την πλευρά του φέρεται ότι γνωστοποίησε στον κ. Σαμαρά ότι θα αποδεχθεί μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όταν επισημοποιηθεί.

Έτσι προεξοφλείται η εκλογή του κ. Αβραμόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι, ενώ αποφεύγονται μείζονες εσωκομματικές ρήξεις, στις οποίες θα οδηγούσε μια απόφαση της γαλάζιας ηγεσίας για αποχή από την ψηφοφορία.

Το ενδεχόμενο αυτό, για το οποίο είχαν προετοιμαστεί τις προηγούμενες ημέρες τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος που συνομίλησαν με τον πρώην πρωθυπουργό, είχε προκαλέσει βραχυκύκλωμα στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η κομματική ηγεσία, μάλιστα, είχε προειδοποιηθεί ακόμη και δημόσια από βουλευτές για διαμελισμό της ΚΟ στη Βουλή εάν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, αφού δεκάδες βουλευτές της ΝΔ θα υπερψήφιζαν τον κοινοτικό επίτροπο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, από τον κ. Σαμαρά εκτιμήθηκε ότι η στήριξη μιας υποψηφιότητας του κ. Αβραμόπουλου αποτελούσε μονόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος σχεδιασμός της Λεωφόρου Συγγρού προβλέπει ότι με την ανακοίνωση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου θα ακολουθήσει δήλωση του ετέρου αντιπροέδρου του κόμματος Σταύρου Δήμα ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος και στη νέα κοινοβουλευτική διαδικασία για την προεδρική εκλογή και κατόπιν η ΝΔ θα επισημοποιήσει τη δική της σύμπλευση με την επιλογή του κοινοτικού επιτρόπου.

Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε ανοίγματα προς κορυφαία στελέχη που μέχρι πρότινος δεν ανήκαν στο στενό κύκλο των συνομιλητών του. Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νικήτας Κακλαμάνης τοποθετούνται με απόφασή του σε κρίσιμες κομματικές θέσεις.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θα μετάσχει στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο που συγκροτείται, ο πρώην υπουργός ανέλαβε τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων θα προταθεί από τη ΝΔ για τη θέση του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής.

Τον κρισιμότερο, ωστόσο, ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες θα κληθεί να παίξει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συναντάται εντός της ημέρας με την Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ