Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφιλιωτικός ο πρόεδρος της Υεμένης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Συμφιλιωτικός ο πρόεδρος της Υεμένης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι είναι έτοιμος να προεδρεύσει σε σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, περιλαμβανομένων των σιιτών ανταρτών Χούτι, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, ανακοίνωσε μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι είναι έτοιμος να προεδρεύσει σε σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, περιλαμβανομένων των σιιτών ανταρτών Χούτι, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, ανακοίνωσε μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά αξιωματούχος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο απεσταλμένος Τζαμάλ Μπενομάρ δεν αναμένεται στη Σαναά, ενώ δεν διευκρίνισε πότε θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Πηγή, η οποία πρόσκειται στην προεδρία της Υεμένης, επεσήμανε ότι «μια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όμως εξακολουθούμε να αναμένουμε τον Μπενομάρ».

Εκτός από τους Χάντι και Μπενομάρ στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν «όλες οι πλευρές που έχουν υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία» της 21ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Βίαιες συγκρούσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν, σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Σανάα μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των σιιτών ανταρτών, οι οποίοι έχουν απαγάγει τον προσωπάρχη του Χάντι, έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο και έχουν περικυκλώσει επίσης την οικία του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ.

Ο Χάντι συναντήθηκε στην οικία του στη Σαναά με έναν από τους συμβούλους του που εκπροσωπεί τις σιιτικές πολιτοφυλακές.

Εκτός από τον Σάλεχ αλ Σάμαντ, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει συναντηθεί και με άλλους συμβούλους του και φυλάρχους.

Ο πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σειρά αποφάσεων, στις οποίες θα λαμβάνει υπόψη του τα αιτήματα των Χούτι, επεσήμανε μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπογράμμισε ότι ο Χάντι, που φρουρείται από μαχητές Χούτι στην οικία του, δεν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπάχαχ έφυγε από την οικία του στο κέντρο της Σανάα, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένος εδώ και δύο ημέρες από αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ απηύθυνε επιστολή προς τον Χάντι με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή εκλογών για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η επιστολή, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου πρόεδρος του οποίου εξακολουθεί να είναι ο Σάλεχ, ζητούσε από τον πρόεδρο της Υεμένης «να οργανώσει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο Σάλεχ εξακολουθεί να έχει μεγάλη πολιτική επιρροή στη χώρα, όμως ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ του έχουν επιβάλει κυρώσεις για «απόπειρα να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα της Υεμένης».

Ο πρώην πρόεδρος φέρεται να υποστηρίζει μυστικά τους σιίτες αντάρτες, ενώ το κόμμα του ανέφερε ότι στηρίζει τα αιτήματα που διατύπωσε χθες ο επικεφαλής της Άνσαρ αλ Αλλάχ, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, στη διάρκεια του χθεσινού τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Υεμένη και έκαναν έκκληση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

«Καταδικάζουμε έντονα τις βιαιότητες και όσους τις υποκινούν με στόχο να υπονομεύσουν την πολιτική μετάβαση στην Υεμένη» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου καταδίκασαν το «πραξικόπημα» όπως το αποκάλεσαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024