Ο συνολικό χρόνος που περνάει ο σύγχρονος άνθρωπος καθισμένος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, ακόμη και αν γυμνάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ο συνολικό χρόνος που περνάει ο σύγχρονος άνθρωπος καθισμένος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, ακόμη και αν γυμνάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Ντέηβιντ Άλτερ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία αν κανείς θέλει να είναι υγιής και να ζήσει περισσότερο, δεν πρέπει να προσπαθεί απλώς να αντισταθμίζει την καθιστική ζωή με περιοδική σωματική άσκηση, αλλά πρέπει να περιορίσει, όσο μπορεί, τον χρόνο που παραμένει σωματικά αδρανής.

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν στοιχεία από τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «παρά τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία, από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο των ασθενειών».

Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς σε έναν καναπέ ή σε μια καρέκλα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο και πρόωρο θάνατο – άσχετα από το πόσες ώρες κανείς γυμνάζεται.

Βέβαια, οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής είναι ακόμη πιο σοβαρές για εκείνους τους ανθρώπους που γυμνάζονται ελάχιστα ή καθόλου, από ό,τι σε αυτούς που ασκούνται τακτικά.

«Κανείς πρέπει από τη μια να αποφεύγει την καθιστική ζωή και, από την άλλη, πρέπει να ασκείται τακτικά, καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για την υγεία και την μακροζωία. Δεν είναι αρκετό να ασκείται κάποιος για μισή ώρα και να κάθεται τις υπόλοιπες 23,5 ώρες», σχολιάζει ο Δρ Άλτερ.

Σύμφωνα με τους καναδούς ερευνητές, κάθε άνθρωπος πρέπει να θέσει ως στόχο να μειώσει τον χρόνο που κάθεται μέσα στο 24ωρο κατά τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες. Η αρχή μπορεί να γίνει με το να συνειδητοποιήσει κανείς πόση ώρα περνά καθιστός.

«Όταν κανείς αρχίσει να μετράει τις ώρες που κάθεται, τότε είναι πιο πιθανό να αλλάξει τη συμπεριφορά του», εξηγεί ο Δρ Άλτερ. «Το επόμενο βήμα είναι να θέσει επιτεύξιμους στόχους και να βρει ευκαιρίες για να ενσωματώσει περισσότερες σωματικές δραστηριότητές στην καθημερινότητά του, ώστε να κάθεται όλο και λιγότερο. Για παράδειγμα, στη δουλειά του μπορεί να σηκώνεται όρθιος και να περπατά για ένα έως τρία λεπτά κάθε μισή ώρα ή, όταν βλέπει τηλεόραση και εμφανίζονται διαφημίσεις, μπορεί να σηκώνεται όρθιος και να κάνει κάτι άλλο σε εκείνο το διάστημα», προτείνει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr