Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή σε Βραζιλία, Ολλανδία για εκτελέσεις θανατοποινιτών στην Ινδονησία

Οργή σε Βραζιλία, Ολλανδία για εκτελέσεις θανατοποινιτών στην Ινδονησία

Οργή έχει προκαλέσει στην Βραζιλία η εκτέλεση βραζιλιάνου θανατοποινίτη στην Ινδονησία. Η Ινδονησία προχώρησε στην εκτέλεση πέντε ξένων πολιτών και μίας ινδονήσιας γυναίκας, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά. Έντονη και η αντίδραση της Ολλανδίας.

Οργή έχει προκαλέσει στην Βραζιλία η εκτέλεση βραζιλιάνου θανατοποινίτη στην Ινδονησία. Η Ινδονησία προχώρησε στην εκτέλεση πέντε ξένων πολιτών και μίας ινδονήσιας γυναίκας, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά.

Η κίνηση αυτή της Ινδονησίας προκάλεσε διπλωματική θύελλα, καθώς η Βραζιλία και η Ολλανδία καταδίκασαν σφοδρά την εκτέλεση πολιτών τους. Οι θανατοποινίτες ήταν υπήκοοι της Βραζιλίας, της Ολλανδίας, του Βιετνάμ, του Μαλάουι και της Νιγηρίας.

Η Ινδονησία έχει ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους σε ότι αφορά τα ναρκωτικά και ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Γουιντότο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, έχει δηλώσει υποστηρικτής της θανατικής ποινής.

Εκπρόσωπος της Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι η πρόεδρος της Βραζιλίας είναι «αγανακτισμένη και οργισμένη» με τη στάση της Ινδονησίας να αγνοήσει τις εκκλήσεις της και να προχωρήσει στην εκτέλεση του Μάρκο Αρχέρ Καρντόσο Μορέιρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2004 για λαθρεμπόριο κοκαΐνης.

«Χρησιμοποιώντας τη θανατική ποινή, την οποία η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας απορρίπτει, επηρεάζονται σοβαρά οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Βραζιλία λέει ότι ο Βραζιλιάνος ήταν ο πρώτος πολίτης της χώρας που εκτελείται στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς είπε ότι η χώρα του είχε ανακαλέσει προσωρινά τον πρεσβευτή της στην Ινδονησία λόγω της εκτέλεσης του Ολλανδού Άνγκ Κιέμ Σόι, ενώ περιέγραψε τις εκτελέσεις ως «θλιβερό γεγονός».

«Η καρδιά μου βρίσκεται με τις οικογένειές τους, για τους οποίους αυτό σηματοδοτεί το δραματικό τέλος χρόνων αβεβαιότητας», δήλωσε ο Κέντερς. «Η Ολλανδία εξακολουθεί να τάσσεται ενάντια στη θανατική ποινή».

Όλοι οι κρατούμενοι εκτελέστηκαν περίπου την ίδια ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024