Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ομηρεία στο παντοπωλείο, νέο τραύμα στην εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας

Η ομηρεία στο παντοπωλείο, νέο τραύμα στην εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας

Η αιματηρή κατάληξη της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο τέλος του κυνηγητού των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo, προκάλεσε νέο τραύμα στην εβραϊκή κοινότητα, σε μια στιγμή που η ατμόσφαιρα είναι ήδη βαριά -στη Γαλλία οι αντισημιτικές εκδηλώσεις διαφόρων αποχρώσεων διπλασιάστηκαν το 2014. Όπως σημειώνει και ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αμος Γκιτάι «κάθε φορά που υπάρχει κοινωνική ένταση στην Ευρώπη, υπάρχει αντίκτυπος στην εβραϊκή κοινότητα».

Η αιματηρή κατάληξη της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο τέλος του κυνηγητού των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo, προκάλεσε νέο τραύμα στην εβραϊκή κοινότητα, σε μια στιγμή που η ατμόσφαιρα είναι ήδη βαριά -στη Γαλλία οι αντισημιτικές εκδηλώσεις διαφόρων αποχρώσεων διπλασιάστηκαν το 2014.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για μια «φρικτή πράξη αντισημιτισμού» επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα στον αγώνα εναντίον οποιουδήποτε θα μπορούσε να μας διχάσει και να είμαστε αδυσώπητοι απέναντι στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό».

Η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 5.000 αστυνομικούς για την προστασία των 700 εβραϊκών σχολείων στη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, επικαλούμενα τη γαλλική Monde, το κλίμα άρχισε να βαραίνει από τα αντισημιτικά σχόλια του κωμικού Ντιεντονέ, ενώ ακολούθησαν τον περασμένο Ιούλιο οι επιθέσεις στις συναγωγές και τα συνθήματα «θάνατος στους Εβραίους» στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τη Γάζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντισημιτικές εκδηλώσεις διαφόρων αποχρώσεων διπλασιάστηκαν μέσα στους δέκα πρώτους μήνες του 2014.

Η επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα ζευγάρι Εβραίων δημιούργησε ερωτήματα σε πολλούς Εβραίους σχετικά με το μέλλον τους στη Γαλλία. Δύο νέοι άνθρωποι είχαν εισβάλει στο σπίτι του ζεύγους, πιστεύοντας ότι θα βρουν χρήματα επειδή «οι Εβραίοι είναι φραγκάτοι». Οι δύο δράστες κακοποίησαν το ζεύγος και βίασαν τη γυναίκα. Η μικρή συμμετοχή στη διαδήλωση που ακολούθησε, πλήγωσε την εβραϊκή κοινότητα.

Το 2014, ο αριθμός των αναχωρήσεων για το Ισραήλ διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν καταγράφηκαν τόσες πολλές αναχωρήσεις.

Ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά δεν έχει καμία αμφιβολία: η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο αποδείχνει ότι «η απειλή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η εβραϊκή κοινότητα είναι πραγματική». Ο Ρότζερ Κουκιερμάν, πρόεδρος του συμβουλίου των εβραϊκών οργανώσεων της Γαλλίας, δήλωσε από την πλευρά του «βαθύτατα σοκαρισμένος» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Έχω την εντύπωση ότι στον πόλεμο της τζιχάντ εναντίον της Δύσης οι στόχοι είναι οι δημοσιογράφοι, η ελευθερία της έκφρασης και οι Εβραίοι».

Είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι γαλλικές Αρχές. Στις 2 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, λίγο μετά την έναρξη της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο η αστυνομία ζήτησε από Εβραίους εμπόρους της συνοικίας Μαρέ στο Παρίσι να κλείσουν τα καταστήματά τους για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο συνέβη και στο Σεντιέ. Το βράδυ της Παρασκευής οι εβραίοι πιστοί βρήκαν την συναγωγή τους κλειστή και ένα σημείωμα στην είσοδο: «Αγαπητοί πιστοί, μετά λύπη μας σας ανακοινώνουμε ότι η προσευχή δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα».

Στη μεγάλη συναγωγή του Παρισιού, στο 9ο διαμέρισμα, οι πόρτες παρέμειναν κλειστές. Στη συναγωγή που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα και η οποία είχε δεχθεί τρομοκρατική επίθεση το 1980, ένας πιστός δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ότι δεν φοβάται. «Οι λειτουργίες θα συνεχιστούν» διαβεβαιώνει. «Η τελευταία φορά που δεν γίνονταν λειτουργίες εδώ, ήταν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» εξηγεί.

Ασφαλώς τα γεγονότα δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Σε ένα εβραϊκό εστιατόριο, ένας πελάτης εκτιμά ότι αυτό που ζει το τελευταίο διάστημα η εβραϊκή κοινότητα «δεν είναι παρά η αρχή», ενώ ένας ηλικιωμένος ορθόδοξος Εβραίος λέει ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει». Και ένας πολύ νεότερός του δηλώνει σχεδόν ηττημένος ότι θέλει να φύγει για το Ισραήλ -«τη μοναδική πατρίδα» που έχει.

Ο Μαρκ Κοντσατί, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Εβραϊκού Κινήματος της Γαλλίας, έχει, όμως, αντίθετη γνώμη: «Είναι η Γαλλία που δέχθηκε επίθεση πάνω απ’ όλους. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε και να είμαστε περήφανοι για την ταυτότητά μας και τη δημοκρατία μας».

Αμος Γκιτάι: Κάθε κοινωνική ένταση στην Ευρώπη, έχει αντίκτυπο στην εβραϊκή κοινότητα

«Είμαι ακόμη σοκαρισμένος. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η επίθεση των τρομοκρατών συνδέθηκε αμέσως με την εβραϊκή κοινότητα». Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον Αμος Γκιτάι, ισραηλινό σκηνοθέτη από την Χάιφα που εδώ και πολλά χρόνια ζει στο Παρίσι.

«Αναρωτιέμαι ποια μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα σε μια αιματηρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και μια αντισημιτική πράξη. Είναι ένα θέμα το οποίο συνεχίζει να με απασχολεί» αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Για τον Γκιτάι η επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση.

Ο φόβος, σημειώνει, είναι μια απολύτως λογική αντίδραση. «Κάθε φορά που υπάρχει κοινωνική ένταση στην Ευρώπη, υπάρχει αντίκτυπος στην εβραϊκή κοινότητα. Αυτό είναι το θέμα. Είναι ανησυχητική αυτή η συνεχής εμπλοκή των Εβραίων. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να υπερισχύσει η κουλτούρα της συμβίωσης. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να νικήσουμε τον τρόμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024