Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένα μέτρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την επίθεση

Αυξημένα μέτρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την επίθεση

Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για την απειλή της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχής γενομένης από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, και λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για ευαίσθητους στόχους καθώς και πρόσωπα στη σκιά της επίθεσης-σοκ στο περιοδικό Charlie Hebdo. Συσκέψεις σε αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πανευρωπαϊκά. Το θέμα της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου.

Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για την απειλή της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχής γενομένης από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, και λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για ευαίσθητους στόχους και πρόσωπα στη σκιά της επίθεσης-σοκ στο περιοδικό Charlie Hebdo. Συσκέψεις σε αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πανευρωπαϊκά. Το θέμα της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου.

Στην Ιταλία αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στη Ρώμη και τίθενται σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας με «ιδιαίτερη έμφαση» σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Ενισχυμένα μέτρα συνολικά σε πρεσβείες, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κυβερνητικά κτίρια.

Στην Ισπανία το επίπεδο απειλής αυξάνεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην τετράβαθμη κλίμακα (επίπεδο 3 έναντι 2 που ίσχυε έως σήμερα), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης. Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού συνεπάγεται ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε υποδομές-κλειδιά, αλλά δεν αποσαφηνίστηκε ποιες.

Μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που πάγωσε τη Γαλλία, συνεδρίασαν εκτάκτως οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Βρετανίας.

Στο Βέλγιο οι Αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν το επίπεδο ασφαλείας στο 2 στη τετράβαθμη κλίμακα σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. Τα μέτρα προστασίας έχουν εντούτοις ενισχυθεί σε «ορισμένους συγκεκριμένους στόχους» που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Δεν «υπάρχει λόγος να καταληφθούμε από πανικό» όμως «η επαγρύπνηση είναι ενισχυμένη» και «όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί» ανέφερε η ίδια πηγή.

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών, όμως οι βρετανικές αρχές δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού, που βρίσκεται ήδη στο βαθμό που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος μίας τρομοκρατικής επίθεσης είναι «άκρως πιθανός».

Στη Σουηδία την ίδια στιγμή ελήφθησαν αυξημένα μέτρα για την προστασία του Σουηδού σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς, ο οποίος το 2007 είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο με τη δημοσίευση σκίτσων του τα οποία απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου.

«Ναι, έχουν ενισχύσει τα μέτρα προστασίας μου. Έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Βιλκς χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Σουηδός σκιτσογράφος βρισκόταν ήδη υπό τη συνεχή προστασία της σουηδικής αστυνομίας από το 2010, καθώς έχει δεχτεί πολυάριθμες απειλές για τη ζωή του.

Το ζήτημα της τρομοκρατίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε κάθε μορφή της, βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Αυτά τα τραγικά γεγονότα ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου προς αυτήν την κατεύθυνση και θα εντάξω αυτό το θέμα στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών την 19η Ιανουαρίου» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024