Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης» στο θέμα της Ελλάδας

«Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης» στο θέμα της Ελλάδας

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τη φημολογία που τη θέλει να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Στράιτερ.


Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τη φημολογία που τη θέλει να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Στράιτερ.
Νωρίτερα ο ίδιος και αντιδρώντας στο δημοσίευμα του Spiegel είχε δηλώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση “θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει και μελλοντικά τις συμβατικές της δεσμεύσεις έναντι της τρόικα.”

Ουσιαστικά, όπως σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, με τον τρόπο αυτό η καγκελαρία δεν προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών του γερμανικού περιοδικού. Και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και περιορίστηκε να παραπέμψει σε πρόσφατη δήλωση του Β. Σόιμπλε ότι «εάν η Ελλάδα ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που έχει χαραχθεί, τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι προφανές πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πλέον ταμπού ένα ενδεχόμενο GREXIT. Σύμφωνα με ανάλυση του DPA, όποιος θέλει να σταματήσει τη φημολογία για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, το διαχειρίζεται διαφορετικά. Προφανώς, όπως επισημαίνεται, το Βερολίνο δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας και ίσως μάλιστα να την επιδιώκει ως μέσο άσκησης πιέσεων ή ως προειδοποιητική βολή, προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Δριμεία κριτική από Πράσινους και Αριστερά

Δριμεία είναι η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κόμμα της Αριστεράς κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ για «εκβιασμό» και «στοχευμένη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας» ενώ οι Πράσινοι κάνουν λόγο για έναν «ανεύθυνο ελιγμό». Οι πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού φαίνεται πως αιφνιδίασαν όμως και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι διατείνονται ότι δεν είναι ενήμεροι για κάποια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας και πως οι ίδιοι άλλωστε δεν θα στήριζαν ποτέ κάτι τέτοιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζουν μάλιστα «περιπετειώδη» και «άκρως επικίνδυνη» ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Διαφορετική η ανάγνωση του αντιπροέδρου της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαους: «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν για την υπόλοιπη Ευρώπη σαφώς λιγότερο δραματική από ότι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια». Για να προσθέσει: «Κανείς δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για καμία ελληνική κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική έκπτωση».

Την ίδια ώρα και σε δηλώσεις του προς το Spiegel, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εκτιμά ότι οποιαδήποτε αναταραχή και να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα είναι σε θέση να αναστατώσει την ευρωζώνη όπως το 2010 ή το 2012. Ο ίδιος εκτιμά όμως ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να απομειώσει το χρέος της, όχι με ένα νέο κούρεμα, αλλά μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, Spiegel)

Deutsche Welle

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024