Δραματικές στιγμές περνούν οι επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για έναν νεκρό. Πρόκειται για έλληνα επιβάτη. Συνολικά έχουν διασωθεί -μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- 211 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων (55 άτομα πλήρωμα). Στιγμές αγωνίας για τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς η φωτιά -αν και υπό έλεγχο- εξακολουθεί να καίει, ενώ το πλοίο με  μικρή κλίση (7 μοιρών), λόγω των νερών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ρυμουλκείται στο Μπρίντιζι.{{{ audio1 }}}

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών πραγματοποιείται από αέρως -κυρίως με Super Puma. Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα Super Puma, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλα πτητικά μέσα που θα συνδράμουν εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Τα ελικόπτερα σταμάτησαν αργά το απόγευμα τις πτήσεις, προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να αλλάξουν πληρώματα. Λίγο πριν από τις 21:00 άρχισε εκ νέου η επιχείρηση διάσωσης από αέρως και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιχειρούσαν τρία ιταλικά και ένα ελληνικό Super Puma.

Tο ιταλικό ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στη Ρώμη αργότερα αποδέσμευσε και έδωσε εντολή στο ελληνικό Super Puma να βρίσκεται στην περιοχή του ναυαγίου στις 3 το πρωί. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει μετασταθμεύσει τη νύχτα στο Λέτσε,  καθώς οι καιρικές συνθήκες  από την πλευρά της Ιταλίας διευκολύνουν τη έργο των ελικοπτέρων διάσωσης.

Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το
Norman Atlantic, αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα.

To Spirit of Piraeus με 49 διασωθέντες (25 Έλληνες) αποδεσμεύτηκε αργά το βράδυ και κατευθύνεται προς το Μπρίντιζι, ενώ εννέα ακόμα εμπορικά παραμένουν στο σημείο. Μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Λέτσε αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει τους διασωθέντες στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι Έλληνες που έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο ίδιος μετέφερε πληροφορίες από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέλη σωστικών συνεργείων βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Επιπλέον, έχουν διασωθεί όλοι οι επιβάτες που μπήκαν σε σωσίβιους λέμβους. Φόβοι εκφράζονται, πάντως, για οδηγούς φορτηγών που ενδεχομένως κοιμήθηκαν στις καμπίνες των οχημάτων.

Διαφωνία για τη ρυμούλκηση στο Πρίντεζι

Αργά το απόγευμα ένα ρυμουλκό από το Πρίντεζι, το Marrietta Baretta, κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic. Ωστόσο η ρυμούλκηση του πλοίου βρίσκει εμπόδια, καθώς λόγω καιρού σπάνε οι κάβοι και αντικαθίστανται.

Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρούσε ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη ρυμούλκηση του πλοίου προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτισώτη.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αλβανία, που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η λύση του Πρίντεζι φαίνεται να προκρίνεται, καθώς αφενός το λιμάνι του Αυλώνα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, αφετέρου το λιμάνι του Δυρραχείου βρίσκεται σε σχεδόν ίση απόσταση από το Πρίντεζι.

Γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται να φτάσει, στο λιμάνι του Μπρίντιζι, το πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των διασωθέντων του Norman Atlantic. Επιπλέον, τα ξημερώματα αναμένονται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα Ναβαρίνο και η πυραυλάκατος Δανιόλος.

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών.

Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό της γιγαντιαίας προσπάθειας.

Διαβάστε:

»» Η λίστα με Έλληνες επιβάτες που απομακρύνθηκαν από το Norman Atlantic


»» Η λίστα με τα ονόματα των επιβαινώντων στο Νorman Atlantic

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ με 422 επιβάτες (234 εκ των οποίων Έλληνες), 222 οχήματα και 56 άτομα πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Το σημείο όπου βρισκόταν το Norman Atlantic στις 4:15 ξημερώματα Δευτέρας:

Το σημείο όπου βρισκόταν το Norman Atlantic στις 19:15:

H θέση του πλοίου γύρω στις 14:30 (από το marinetraffic.com):

Η θέση του πλοίου γύρω στις 10:00:

Συναγερμός σε Ελλάδα και Ιταλία

Στην περιοχή επρόκειτο αρχικά να σπεύσουν τρία ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, δύο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα Chinook, όπως και η φρεγάτα Ναβαρίνο.

Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης 2 ακόμα Chinook με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 Τορπιλάκατος (ΔΑΝΙΟΛΟΣ) και 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΑΞΙΟΣ) από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 ακόμα Aegean Hawk στο Κοτρώνι.

Πλέον των παραπάνω, στην Κέρκυρα οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.Το χρονικό των ενεργειών διάσωσης

Στις 9:15 αναχώρησε από την Πάτρα το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» με κατεύθυνση την Αδριατική, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Το πλοίο επέστρεψε, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, ένα ρυμουλκό από την Κέρκυρα, το οποίο επιχείρησε να φτάσει στο σημείο, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι, δεν κατάφεραν να φτάσουν, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από τις 10:00 το πλοίο βρίσκεται στον ιταλικό τομέα ευθύνης.

Επίσης το πρωί, επτά από τα παραπλέοντα σκάφη προσπάθησαν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, ώστε να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.

Στις 13:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή έφτασε ιταλικό ρυμουλκό με πρόθεση να απομακρύνει το πλοίο. 

Στις 13:30 η RAI μετέδωσε ότι τα πρώτα ιταλικά ελικόπτερα έφτασαν στην περιοχή και απομακρύνουν επιβάτες. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Ρέντσι με νεώτερο Tweet.

Στις 14:00 τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η πυρκαγιά στο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα Νο5.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Το Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, πλέει προς αλβανικά χωρικά ύδατα.

15:00 Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του «Νorman Αtlantic» πραγματοποιεί το ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει κλίση, στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη μεταφοράς όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό Cruise Europa.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα υγείας.

15:10 Από το υπουργείο Άμυνας δόθηκε εντολή να φύγουν Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από το Αιγαίο με κατεύθυνση την Αδριατική, προκειμένου να απομακρύνουν από αέρος επιβάτες.

15:45 O Mιχάλης Καρβούνης, συνεργάτης οδηγών-επιβατών, δήλωσε στην ΝΕΡΙΤ ότι οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους παρά την πολύωρη ταλαιπωρία.

15:50 Το πρώτο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ελικόπτερο που είχε καταφέρει να φτάσει νωρίτερα στο Μπρίντεζι της Ιταλίας για ανεφοδιασμό.

16:00: Οι ελληνικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα την πρώτη λίστα με Έλληνες επιβάτες που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

16:10: Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό έλεγχο.

16:20: Από τις Αρχές έγινε γνωστό ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα και θα διακόπτονται μόνο για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων.

16:25: Από την ιταλική πλευρά επιστρατεύθηκαν άλλα δύο ελικόπτερα. Η διακομιδή γίνεται ανά έξι άτομα.

17:00 Σε δεύτερη ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναφέρεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται με ομαλό ρυθμό.  

17:05 Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα Σικόρσκι, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα άτομα.

18:00 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός εκ των επιβατών. Έχουν διασωθεί ήδη 156 άτομα. Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλο το βράδυ.

18:45 Ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τα στοιχεία και τη φωτογραφία του πλοιάρχου.

18:49 Ιταλικά μέσα ενημερωσης αναφέρουν ότι ένα ρυμουλκό κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic.

19:18 Ο επιβάτης Νίκος Παπαθεοδοσίου δήλωσε στο Mega ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά εξακολουθεί να καίει. Ανέφερε ότι βλέπει καπνούς, αλλά όχι φλόγες, και εξέφρασε το φόβο του ότι θα καούν όλοι σαν ποντίκια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά και οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεταφερθεί από το πλοίο, μέσω ελικοπτέρων. Σημείωσε ότι το πλοίο κινείται, αλλά πολύ αργά.

19:50 Η σύζυγος του μάγειρα του πλοίου Στεφανία Δημητσιάνου δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ότι επικοινώνησε με τον άντρα της και εκείνος της είπε πως έχει αρχίσει η ρυμούλκηση του πλοίου.

20:00 Τα ελικόπτερα έχουν σταματήσει προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης για να ανεφοδιαστούν. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί προς τα πού θα ρυμουλκηθεί το πλοίο (Αλβανία ή Ιταλία).

3:50 Στους 201 οι διασωθέντες

4:00 Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το
Norman Atlantic, αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα.

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους στο Mega ανέφεραν ότι στην περιοχή έφτασε και ένα μεγάλο επιβατηγό σκάφος των Μινωικών Γραμμών, Europa Cruise, το οποίο κατέβασε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αδυνατεί ωστόσο να προσεγγίσει το Norman Atlantic, λόγω θαλασσοταραχής.

»» Οι μαρτυρίες των επιβατών

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες. Σε ετοιμότητα είναι και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Στην πρώτη της ανακοίνωση, η ΑΝΕΚ ανέφερε: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC της εταιρείας VISEMAR di Navigazione SRl, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ, το οποίο εκτελούσε τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και ενώ
βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

» Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές-ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.»

Δηλώσεις Δένδια-Βαρβιτσιώτη

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι διατέθηκαν όλα τα σωστικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και ένα αεροσκάφος C-130 και δόθηκε αμέσως εντολή να μεταβούν στην περιοχή τρία ελικόπτερα. Διευκρίνισε πάντως πως την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών έχει το ιταλικό Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν το σύνολο των σωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑ 99,5 «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέβη στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ενώ για την πορεία της υπόθεσης ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός.

Σε ανοικτή γραμμή Αθηνα-Ρώμη

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με tweet, δήλωσε ότι η εμπλοκή του ιταλικού ναυτικού είναι μέγιστη και ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Σοφία Βούλτεψη, οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Ρέντσι και τον ρώτησε αν η κατάσταση είναι καλύτερη.

«Σε τι σημείο βρισκόμαστε; Θα προλάβουμε πριν νυχτώσει;» ρώτησε ο Αντώνης Σαμαράς τον Ιταλό πρωθυπουργό.

«Ναι. Προσπαθούμε. Είναι καλό ότι δεν υπάρχουν θύματα. Είναι καλή η συνεργασία Ιταλίας – Ελλάδας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Να ξέρεις, επειδή το άκουσα κάπου, ότι δεν υπάρχει κλίση στο καράβι» του απάντησε ο Ματέο Ρέντσι.

Επίσης ο κ. Σαμαράς ρώτησε πώς μπορεί και εκείνος να έχει άμεσα την ενημέρωση του Ιταλού πρωθυπουργού και εκείνος του είπε ότι θα του στέλνει, από το Κέντρο Επιχειρήσεων την ενημέρωση που έχει.

Διονύσης Βυθούλκας, Γιάννης Μανδαλίδης, Βασίλης Ψυχογιός, Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας