Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο και της καταλανικής δικαιοσύνης μπαίνει ο Αρτούρ Μας

Στο στόχαστρο και της καταλανικής δικαιοσύνης μπαίνει ο Αρτούρ Μας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας αποφάσισε να εξετάσει κατά πόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, παραβίασε το νόμο με τη διοργάνωση του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» της 9ης Νοεμβρίου. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι δικαστές θα εξετάσουν αν ο Μας διέπραξε το αδίκημα της ανυπακοής στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας αποφάσισε να εξετάσει κατά πόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, παραβίασε το νόμο με τη διοργάνωση του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» της 9ης Νοεμβρίου.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι δικαστές θα εξετάσουν αν ο Μας διέπραξε το αδίκημα της ανυπακοής στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ενώπιον του καταλανικού δικαστηρίου είχαν κατατεθεί 7 ενστάσεις και 25 καταγγελίες για τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου, όταν περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες από την Καταλονία προσήλθαν στην άτυπη κάλπη που στήθηκε για να αποφασίσουν αν η περιοχή πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Τότε, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ της ανεξαρτησίας, με πολύ μικρό όμως ποσοστό συμμετοχής.

Παρά το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είχε κυλήσει χωρίς επεισόδια, δήμαρχοι πόλεων της Καταλονίας που ελέγχονται από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχαν αρνηθεί τη διεξαγωγή και της άτυπης ψηφοφορίας.

Πάντως, η συγκεκριμένη έρευνα δεν οδηγεί αυτόματα στην άσκηση δίωξης εις βάρος του Μας, ενώ ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα κληθεί ο πρόεδρος της Καταλονίας να δώσει εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι από τις καταγγελίες που εξέτασε το καταλανικό δικαστήριο, αυτή που φαίνεται να είναι καλύτερα τεκμηριωμένη είναι της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία στρέφεται κατά του Μας, της αντιπροέδρου Γιοάνα Ορτέγα και της υπεύθυνης Παιδείας, Ιρένε Ριγκάου.

Η Γενική Εισαγγελία εγκαλεί τα τρία αυτά πρόσωπα για ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας και σπατάλη δημόσιων πόρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024