Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς το ρίσκο χώρας επιδρά στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών

Πώς το ρίσκο χώρας επιδρά στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών

Βελτίωση των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2015, σε περίπτωση που το ρίσκο χώρας και η πολιτική αβεβαιότητα υποχωρήσουν, προβλέπουν γνωστοί χρηματιστές, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η εξέλιξη του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό βραχυπρόθεσμα τις τιμές των μετοχών. Τι δήλωσαν σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ και μέλος του ΔΣ της ΕΧΑΕ.

Βελτίωση των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2015, σε περίπτωση που το ρίσκο χώρας και η πολιτική αβεβαιότητα υποχωρήσουν, προβλέπουν γνωστοί χρηματιστές, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η εξέλιξη του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό βραχυπρόθεσμα τις τιμές των μετοχών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) που διεξήχθη στα πλαίσια του Money Show Athens 2014 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Αλέξανδρος Μωραϊτάκης εστίασε στην ανάγκη συναινετικών λύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και υποστήριξε πως σε περίπτωση ρήξης αυτή θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος είπε πως ακόμη και εάν στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 30 Δεκεμβρίου θα βγει «αγοραστής» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς θεωρεί πως στις εκλογές που θα ακολουθήσουν θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε δε πως σε περίπτωση εκλογής μιας κυβέρνησης με κορμό τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα μπορούσε να εγερθεί ακόμη και ζήτημα αδυναμίας πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και μέλος του ΔΣ της ΕΧΑΕ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η εγχώρια αγορά, εστιάζοντας στην δυσχέρεια αποτίμησης των τιμών των μετοχών.

Όπως τόνισε, το σημερινά επίπεδα κινδύνου δημιουργούν αποστροφή προς την επένδυση και προς τις μετοχές, ωστόσο υπογράμμισε πως σε περίπτωση μείωσης του ρίσκου χώρας και της πολιτικής αβεβαιότητας, το ΧΑΑ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αισθητά καλύτερες αποτιμήσεις. Ο ίδιος συμπεριέλαβε στους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην εγχώρια αγορά την περιορισμένη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών, αλλά και τη χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Ο ίδιος, τεκμηριώνοντας τεχνικά τη θέση του, αναφορικά με την υφισταμένη δυσκολία στον υπολογισμό των αποτιμήσεων έφερε ως παράδειγμα την προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών των εισηγμένων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως το υφιστάμενο κλίμα δεν επιτρέπει τον επακριβή καθαρισμό του συντελεστή προεξόφλησης και την πρόβλεψη των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών, κυρίως διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου βραχυπρόθεσμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024