Αγία Θεοδώρα, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και του ανθρώπου
Στα όρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ανάμεσα στα χωριά Βάστα Αρκαδίας και Δασοχώρι Μεσσηνίας, βρίσκεται ένα πραγματικά μοναδικό θρησκευτικό μνημείο, το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που κατά την επικρατέστερη εκδοχή χρονολογείται από τον 11ο/12ο αιώνα. Ο ναΐσκος της Αγίας Θεοδώρας είναι χτισμένος σε μια τοποθεσία εξαίρετου φυσικού κάλλους, σε μια κατάφυτη ρεματιά με αιωνόβια δέντρα […]
Στα όρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ανάμεσα στα χωριά Βάστα Αρκαδίας και Δασοχώρι Μεσσηνίας, βρίσκεται ένα πραγματικά μοναδικό θρησκευτικό μνημείο, το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που κατά την επικρατέστερη εκδοχή χρονολογείται από τον 11ο/12ο αιώνα.
Ο ναΐσκος της Αγίας Θεοδώρας είναι χτισμένος σε μια τοποθεσία εξαίρετου φυσικού κάλλους, σε μια κατάφυτη ρεματιά με αιωνόβια δέντρα και τρεχούμενα νερά.
Η μοναδικότητα του μικρού βυζαντινού ναού έγκειται στο γεγονός ότι από τη μεν στέγη του ξεφυτρώνουν οι κορμοί δεκαεπτά μεγάλων δέντρων (οι ρίζες των δέντρων αυτών, που δεν είναι ορατές, καταλήγουν προφανώς στο έδαφος διαμέσου των τοίχων του ναού), από τα δε θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η οσιομάρτυς Θεοδώρα, πριν βρει σε νεαρή ηλικία μαρτυρικό θάνατο για την πίστη της, ζήτησε από το Θεό το σώμα της να γίνει ναός (το σωζόμενο εκκλησάκι), τα μαλλιά της δέντρα (τα δέντρα που προβάλλουν πάνω από το εκκλησάκι) και το αίμα της ποτάμι (τα νερά που αναβλύζουν από τα θεμέλια του ναΐσκου).
Η μνήμη της οσιομάρτυρος Θεοδώρας τιμάται στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της εν Αλεξανδρεία οσίας Θεοδώρας.
Κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, λιμνούλες και βαθύσκιωτα πλατάνια, βρίσκεται παλαιός νερόμυλος, που λειτουργεί ως εστιατόριο.
Η επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την περιήγηση των ταξιδιωτών στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Ο Ίσαρης Αρκαδίας, χωριό απλωμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινη βουνοπλαγιά, το Δασοχώρι και η Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας υποδέχονται όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν μια ορεινή περιοχή με πυκνή βλάστηση και ξεχωριστές φυσικές ομορφιές.
- «Απασφάλισε» ο Ιμπραΐμοβιτς: «Γιατί τέτοιο σπρώξιμο σε Ρονάλντο και Πορτογαλία;»
- Ρόδος: Νεκρός 25χρονος που παρασύρθηκε από αγροτικό όχημα
- Μονακό: Γυναίκα μεταμφιεσμένη σε άντρα, ύποπτη για την έκρηξη βόμβας – Πώς κατάφερε να διαφύγει
- Θανάσης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται την αγαπημένη του Κάτια – Πότε και πού θα γίνει ο γάμος
- Χιλιάδες οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ευρώπη – Ο προσωρινός απολογισμός θα αυξηθεί
- Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ειδικών, μουσικών μαθημάτων και βαθμοί στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ
- Το νέο Προεδρείο του και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής εξέλεξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθεί άμεσα η παρακολούθηση Κούλογλου με το Pegasus – Να σταματήσει η συγκάλυψη από τη ΝΔ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442