Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσένι: Ο Μπους «γνώριζε τα πάντα» για τις ανακρίσεις της CIA

Τσένι: Ο Μπους «γνώριζε τα πάντα» για τις ανακρίσεις της CIA

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ήταν «πλήρως ενημερωμένος» για τις προωθημένες τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA και τις οποίες έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας καταδίκασε, λέγοντας ότι ορισμένες φορές ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια. Ο Τσένι είπε ότι ο Μπους γνώριζε για τις μεθόδους ανάκρισης και είπε ότι η έκθεση είναι «γεμάτη ανοησίες». Την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα, εν μέσω εκκλήσεων για απόδοση ευθυνών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ήταν «πλήρως ενημερωμένος» για τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA και τις οποίες έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας καταδίκασε, λέγοντας ότι ορισμένες φορές ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.

Μιλώντας στο Fox News, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο Μπους «γνώριζε ό,τι χρειαζόταν να γνωρίζει» για το πρόγραμμα και είπε ότι η έκθεση ήταν «γεμάτη ανοησίες» (συγκεκριμένα χρησιμοποίησε την έκφραση «full of crap»).

«Η ιδέα που προσπαθεί να περάσει η επιτροπή ότι η Υπηρεσία λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και ότι δεν μας είχαν ενημερώσει -ότι ο πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί- είναι ξεκάθαρο ψέμα» είπε ο Ντικ Τσένι, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση «γεμάτη σφάλματα» και «πολύ κακή δουλειά» -αν και παραδέχθηκε ότι δεν είχε διαβάσει όλο το έγγραφο.

Ο πρόεδρος Μπους «γνώριζε όλα όσα χρειαζόταν να γνωρίζει και ήθελε να γνωρίζει» για τις μεθόδους ανάκρισης της CIA, είπε ο Τσένι. «Γνώριζε τις τεχνικές. Δεν υπήρξε προσπάθεια από πλευράς μου να του τις αποκρύψω» πρόσθεσε.

«Ήταν πλήρως ενημερωμένος» τόνισε.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ενημερωνόταν για την υπόθεση -«έμενε στο σκοτάδι», όπως λέει χαρακτηριστικά-, ενώ όταν τελικά ενημερώθηκε, ένιωσε «άβολα».

Την Τετάρτη, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπεν Έμερσον είπε ότι «η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που η διεθνής κοινότητα γνώριζε». Και συνέχισε: «Μια πολιτική που ξεκάθαρα ενορχηστρώθηκε από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου.) Μπους και επέτρεψε τη συστηματική διάπραξη εγκλημάτων και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάντως, Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσένι υπερασπίστηκαν τις τεχνικές της Υπηρεσίας, με τον Μπους να λέει πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ότι «είμαστε τυχεροί που έχουμε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται σκληρά στη CIA, υπηρετώντας αντί για εμάς».

Οι αποκαλύψεις της έκθεσης έχουν σοκάρει. Πράκτορες της CIA χρησιμοποιούσαν μεθόδους όπως σίτιση με κλύσμα, εικονικούς πνιγμούς, εγκλεισμό σε κουτιά-φέρετρα, στέρηση ύπνου, βία και εκφοβισμό, προκειμένου να αποσπούν πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατία.

Ακόμα χειρότερα: η Υπηρεσία παραπλάνησε, σύμφωνα με την έκθεση, τους αμερικανούς βουλευτές και το κοινό σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές υπήρξαν αυτές οι τεχνικές.

Το σκάνδαλο έχει περάσει τα σύνορα των ΗΠΑ. Η Πολωνία παραδέχθηκε ότι στο έδαφός της λειτουργούσε κέντρο κράτησης, ενώ άλλες χώρες όπως Λιθουανία και Αφγανιστάν ζητούν από την Ουάσινγκτον ενημέρωση για τις δραστηριότητες της CIA στο έδαφός τους.

Την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα, εν μέσω εκκλήσεων για απόδοση ευθυνών.

Ο Μπρέναν θα μιλήσει στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024