Προς άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού οδηγεί η βελτιωμένη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, που προβλέπει εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι), εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Η τροπολογία έγινε ομόφωνα δεκτή, μετά την απόσυρση του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία, αφού κρίνεται ότι ικανοποιεί το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς», ο Νίκος Ρωμανός σταματά την απεργία πείνας και αρχίζει την σίτιση. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, ο Νίκος Ρωμανός άρχισε να τρώει φρυγανιές και οι γιατροί τού χορήγησαν ορό.

Συνεχίζονται οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι πιθανές επιπτώσεις της πολυήμερης απεργίας πείνας στο οργανισμό του Ρωμανού και να εκτιμηθεί ο χρόνος νοσηλείας που θα απαιτηθεί για να επανέλθει.

Αργότερα, με νεότερη ανακοίνωση, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι ο Ρωμανός θα παραμείνει για μερικές ημέρες ο νοσηλευόμενος, καθώς η διαδικασία επανασίτισης απαιτεί αυξημένη ιατρική φροντίδα και εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία του.

Η σίτιση γίνεται σταδιακά από τους θεράποντες ιατρούς της κλινικής και το τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου, εφαρμόζοντας τις διεθνείς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες επανασίτισης.

Λίγο νωρίτερα, σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τού ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα του Νίκου Ρωμανού.

Για το ίδιο θέμα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η τροπολογία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή έπειτα από τις χθεσινές δραματικές αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις, σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων.

Ο κ. Αθανασίου παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι πρόκειται για συγκερασμό όλων των προτάσεων που ακούστηκαν χθες.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, για να συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες επί της πρότασης, όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την τροπολογία μήνυμα ελπίδας. «Αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε το Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας και να μην χαρίσει τη ζωή του. Είναι μια τεράστια νίκη αυτή του Νίκου Ρωμανού και πάνω από όλα είναι της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού» είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για μια πολύ καθαρή τροπολογία που κάμπτει όλους τους περιορισμούς και καλύπτει και την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, καθώς και άλλων φοιτητών κρατουμένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του, ώστε -όπως είπε- να δοθεί άμεσο και απτό αποτέλεσμα και να σταλεί από όλους το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης μίλησε για ένα καλό τέλος μετά από μια δύσκολη συζήτηση.

«Η Βουλή έδειξε θεσμική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει σύγκλιση και παρά τις διαφορές μας λύθηκε υπέρ της ζωής το θέμα» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Για σοβαρή προσπάθεια που έγινε και είχε αποτέλεσμα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τους ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και η Ραχήλ Μακρή που μίλησε για λύση του προβλήματος προς τη θετική κατεύθυνση.

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας