Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Η επίσπευση εκλογής Προέδρου θα άρει τις αβεβαιότητες

Κομισιόν: Η επίσπευση εκλογής Προέδρου θα άρει τις αβεβαιότητες

Ως βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και να καθησυχάσει τις αγορές αξιολογεί η Κομισιόν την επίσπευση της εκλογής Προέδρου. Μάλιστα, η εκπρόσωπος σχολίασε θετικά «ως ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» και την επιλογή από τον Α.Σαμαρά του Στ.Δήμα, σε μια ευθεία παρέμβαση στην ελληνική πολιτική ζωή, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. Πάντως οι αγορές, όπως δείχνει και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν συμμερίζονται την ίδια λογική.

Ως βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και να καθησυχάσει τις αγορές αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, σχολίασε θετικά «ως ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» και την επιλογή από τον Α.Σαμαρά του «πρώην Επιτρόπου και πεπεισμένου Ευρωπαίου» Σταύρου Δήμα, σε μια ευθεία παρέμβαση στην ελληνική πολιτική ζωή, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιάστηκε ακόμη και από δημοσιογράφους του ξένου Τύπου.

«Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό» είπε.

Πάντως οι αγορές, όπως καταδεικνύει και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν συμμερίζονται αυτή τη λογική, θεωρώντας αμφίρροπες τις εξελίξεις.

Η δήλωση

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της Κομισίον δήλωσε τα εξής:

«Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

» Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές.

» Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των κρατών αλλά…

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε παρέμβαση σε εσωτερικά πολιτικά θέματα της Ελλάδας, με την εκπρόσωπο να προσπαθεί ανεπιτυχώς να την «μαζέψει».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν με την ανακοίνωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετείται επί θεμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής απάντησε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Κομισιόν, η οποία δεν παίρνει μέρος στις εσωτερικές διαδικασίες των κρατών μελών.

«Αυτήν τη στιγμή κρίναμε ότι αυτήν τη δήλωση θέλουμε να κάνουμε σχετικά με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία», είπε και τόνισε ότι πρόκειται για δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά η οποία αποτελεί ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη.

Πάντως οι αγορέςδεν το βλέπουν έτσι…

Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ παραμένει, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει σήμερα προς το 9%.

Το 10ετές ομόλογο στις 1.30 το μεσημέρι διαπραγματευόταν με την απόδοσή του να κυμαίνεται στο 8,6% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται στο 7,92%. Αντιστοίχως, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 9,4% και του 5ετούς στο 8,5%.

Σε σχέση με χθες οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν αύξηση από 1,17% για το 10ετες και έως 1,82% για το τριετές ομόλογο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024