Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το βλέμμα στο Προεδρικό η νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Με το βλέμμα στο Προεδρικό η νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 15:00 σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, δεν αναμένεται σήμερα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ τα επόμενα 24ωρα εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου.

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 15:00 σήμερα, Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, δεν αναμένεται σήμερα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ τα επόμενα 24ωρα εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου.

Μιλώντας στο Mega η κ. Βούλτεψη έστρεψε εκ νέου τα πυρά της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Εμείς προχωράμε για την έξοδο από το Μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ημερίδες. Μιλάμε για την απόλυτη ανευθυνότητα. Τώρα τελειώνουν οι ημερίδες και πρέπει να δείξει στον ελληνικό λαό τι πραγματικά πιστεύει».

Η ίδια, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής αποφασίστηκε επειδή «δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», ενώ επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για παρατεταμένη εκλογολογία.

Η εκλογολογία προκαλεί πολιτική αστάθεια, τόνισε η κ. Βούλτεψη, επισημαίνοντας: «Ζητήσαμε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να σταματήσει η εκλογολογία, να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά θα γίνουν εκλογές».

Σχετικά με τη συγκέντρωση των απαραίτητων 180 ψήφων βουλευτών για την ανάδειξη του Προέδρου, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά βέβαιη ότι «θα βρεθούν». «Κατά τη γνώμη μου θα βρεθεί οπωσδήποτε ο αριθμός» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «το δίλημμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή» όσο αφορά στην ελληνική κοινωνία είναι: «Θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας ή θα πάμε πίσω;».

Η απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ελήφθη τη Δευτέρα, σε μυστική συνάντηση που είχαν οι δύο κυβερνητική εταίροι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας,

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν ότι η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, προηγουμένως είχαν ενημερώσει την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Πιέρ Μοσκοβισί, ώστε να αποφύγουν αντιδράσεις λόγω του αιφνιδιασμού.

Στην ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι. Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024