Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίτημα για εθνική συνεννόηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Αίτημα για εθνική συνεννόηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Έκκληση να υπάρξει συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα απηύθυναν βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την Παρασκευή. Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε «ευθύνη από όλους», ενώ ο Σπ.Λυκούδης κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στα κορυφαία θέματα. Στον αντίποδα ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζής έκανε λόγο για «κάλπικη» αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Παρακολουθήστε τη συζήτηση ζωντανά.

Έκκληση να υπάρξει συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα απηύθυναν βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την Παρασκευή.


Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε «ευθύνη από όλους και εθνικό μέτωπο για την προστασία της ομαλότητας ενόψει της επώδυνης μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή» και πρόσθεσε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στους εθνικούς μας στόχους, σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών».

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «η ομφαλοσκόπηση και η εσωστρέφεια αρχίζει και μας κοστίζει ακριβά» και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με μισές αλήθειες, ούτε με τα εξωπραγματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν η αντιπολίτευση απορρίψει τη συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, «αυτή η Βουλή έχει την πλειοψηφία των βουλευτών εκείνων, που αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους προς τις νέες γενιές».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στα κορυφαία θέματα «έστω και την ύστατη ώρα». «Μπορεί να διαφέρουμε στις στρατηγικές επιλογές, αυτές θα τις κρίνει ο λαός όταν έρθει η ώρα. Στις κρίσιμες όμως αυτές στιγμές για τη χώρα μπορούμε τουλάχιστον να συνεννοηθούμε» τόνισε ο κ. Λυκούδης.

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που μετέχει για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή», τη συνταγματική αναθεώρηση, «με συμφωνία στις βασικές αναγκαίες αλλαγές» και στην «ψήφιση εκλογικού συστήματος που θα βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να κατανοήσει και να εμπεδώσει τη δύναμη των κυβερνήσεων συνεργασίας». Ταυτόχρονα, πρότεινε «για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και δανειστές μας να βρούμε την καλύτερη λύση διευθέτησής του, για να γίνει εξυπηρετήσιμο χωρίς κανένα ρίσκο βεβαίως της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Στον αντίποδα, «κούφια» και «κάλπικη» χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Αυτή η αντιπαράθεση είναι κούφια, κάλπικη, γιατί είναι μια αντιπαράθεση σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα. Στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα υπάρχει σύμπτωση θέσεων. Συμφωνείτε και οι δύο, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στην προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, στην ανακήρυξη του ΝΑΤΟ ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο κ. Χαλβατζής.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης τάχθηκε υπέρ μίας εθνικής συνεννόησης με κοινωνική βάση και λαϊκή υποστήριξη. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής προδιέγραψε ότι εθνική συνεννόηση, χωρίς αποδοχή λαθών και αποχώρηση παλαιών κομμάτων και στελεχών, δεν μπορεί να υπάρξει.

Τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση των προοδευτικών αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεόδωρος Παραστατίδης. «Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, θα ασκηθούν έντονες πιέσεις και εκβιασμοί απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες. Γι΄αυτό θα απαιτηθεί λαϊκή συσπείρωση και αποφασιστικότητα».

Την ανάγκη συναινετικών λύσεων για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκπροσωπεί, όπως είπε, εντός και εκτός τη χώρα με κύρος και επάξια, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε σε όσους παρουσιάζονται «ως πολιτικοί αυθεντίες» και χαρακτηρίζουν «αποστάτες όσους εκφράζουν άλλη άποψη».

«Είναι πολύ επικίνδυνο το γεγονός ότι ορισμένοι παρουσιάζονται ως πολιτικοί αυθεντίες και εμφανίζονται ως αποκλειστικοί εκπρόσωποι των συμφερόντων της χώρας. Αυτό οδηγεί σε άλλου είδους αυταρχικές συμπεριφορές. Να θυμίσω σε ορισμένες πλευρές, ότι τον Μάρτιο έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έτσι λέει το Σύνταγμα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Κάποιοι εκτός από τα μνημόνια λένε είναι ώρα να σκίσουμε και τους θεσμούς» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να καθίσουμε κάτω να βρούμε συναινετικές λύσεις για ένα πρόεδρο της Δημοκρατίας κύρους που θα εκπροσωπεί τη χώρα μας επάξια. Εσείς δεν θέλετε γιατί θέλετε να σκίσετε τους θεσμούς όχι μόνο τα μνημόνια.

Είναι πολύ επικίνδυνο. Άρχισε η απειλή περί αποστατών όποιος δε συμφωνεί με την μια άποψη. Δεν έχετε καμία σχέση με τα ιστορικά γεγονότα εσείς. Οι αποστάτες υπονόμευσαν και έριξαν μια λαϊκή κυβέρνηση που εξελέγη με 53%. Και εσείς επιχειρείτε σήμερα, χωρίς να έχετε καμία σχέση με τα γεγονότα να τα οικειοποιηθείτε».

«Εκείνο που χρειάζεται η χώρα αυτή την ώρα, είναι να βρεθεί κοινός τόπος», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Μεταφορών στα μεγάλα οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη κάνοντας λόγο για ένα καλά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων ύψους 500 εκ. ευρώ, που θα δώσει ανάπτυξη στη χώρα, θα δημιουργήσει πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Να συζητηθεί τώρα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μια συναινετική πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, μετά από τις εθνικές εκλογές που θα συμφωνηθεί να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ζητούν οι βουλευτές, Θόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης. Οι δυο βουλευτές που συνυπογράφουν τη δήλωση, ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

«Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι χωρίς περιεχόμενο, η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι προϋπόθεση. Άρα για να έχουμε πολιτική σταθερότητα πρέπει να έχουμε και ένα πολιτικό πλαίσιο για το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024