Ανακαλύφθηκε ομάδα γονιδίων που προδιαθέτουν σε αλκοολισμό
Ο αλκοολισμός είναι τελικά θέμα γονιδίων υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις εικασίες ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι κληρονομική.
Ο αλκοολισμός είναι τελικά θέμα γονιδίων υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις εικασίες ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι κληρονομική.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Psychiatry, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Άντρον Χάρις, εντόπισαν το γονιδιακό δίκτυο που κάνει ορισμένα άτομα πιο ευάλωτα στο αλκοόλ.
Συγκρίνοντας δείγματα εγκεφαλικού ιστού από αλκοολικούς και μη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων ευθύνεται για την εξάρτηση από τον αλκοόλ.
Η συγκεκριμένη γονιδιακή ομάδα εντοπίστηκε μόνο σε άτομα που έπασχαν από αλκοολισμό.
«Αυτά τα νέα στοιχεία αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι συγκεκριμένα γονίδια καθορίζουν την εξάρτηση από το αλκοόλ. Τώρα λοιπόν έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα αυτών των γενετικών στοιχείων που σχετίζουν την εξάρτηση από το αλκοόλ με συγκεκριμένες εκφράσεις στον γενετικό κώδικα», εξηγεί ο Δρ Χάρις.
Η μελέτη ενδεχομένως να συντελέσει στο εγγύς μέλλον στον σχεδιασμό νέων θεραπειών του αλκοολισμού, αλλά και καλύτερης διάγνωσης των ανθρώπων με επιρρέπεια στην κατάχρηση και εξάρτηση από το αλκοόλ.
«Ελπίζουμε η μελέτη μας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αλκοολισμό βοηθώντας στην αποδόμηση της πολυπλοκότητας που κρύβει, με στόχο καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες», συμπληρώνει ο Δρ Σον Φάρρις, που συμμετείχε στην έρευνα.
Αν και υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την θεραπεία του αλκοολισμού, δυστυχώς τα αποτελέσματά τους δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Ο αλκοολισμός είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Σε οξεία μορφή προκαλεί ηπατική βλάβη, κίρρωση και τελικά θάνατο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Μπρους Γουίλις: 41 εκατ. δολάρια πουλήθηκε η θρυλική έπαυλη που έζησε με την Έμα Χέμινγκ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
