Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Προληπτικά» μέτρα για το 2015 εισηγήθηκε στην τρόικα η κυβέρνηση

«Προληπτικά» μέτρα για το 2015 εισηγήθηκε στην τρόικα η κυβέρνηση

Επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα μέτρα για την κάλυψη ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού του 2015, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως τα μέτρα αυτά εντοπίζονται «προληπτικά», καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνον εάν επαληθευτούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας. Μεταξύ αυτών είναι η ακύρωση της μείωσης 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά.
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

Επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα μέτρα για την κάλυψη ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού του 2015, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως τα μέτρα αυτά εντοπίζονται «προληπτικά», καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνον εάν επαληθευτούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αναγνωρίσει μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να κάμψει τις αντιδράσεις των δανειστών συνένεσαι και σε πρόσθετες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ , οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εάν διαπιστωθεί τον Ιούλιο του 2015 η ύπαρξη αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού στο προϋπολογισμό.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενα σήμερα στο ζήτημα ξεκαθαρίσαν σήμερα Τρίτη πως η κυβέρνηση δεν πρότεινε νέα δημοσιονομικά μέτρα στην τρόικα για να καλύψει πιθανό κενό του προϋπολογισμού.

Όπως τονίζουν η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις της επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.

«Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση» σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και ξεκαθαρίζουν πως από την πλευρά της κυβέρνησης εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας. «Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα», αναφέρουν κατηγορηματικά.

Στο ίδιο πλαίσιο οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην βάση αυτή σημειώνουν πως η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.

Σημειώνεται πως η επιστολή που απεύθυνε η ελληνική πλευρά στην τρόικα με τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει και παρεμβάσεις που θα εφαρμοσθούν εάν και εφόσον αναγνωρισθεί την 1η Ιουλίου 2015 πιθανό δημοσιονομικό κενό

Τα σημαντικότερα από τα μέτρα αυτά σχετίζονται με :

  • Την ακύρωση της μείωσης 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, κάτι που θα συνιστούσε υπαναχώρηση από την πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ.
  • Αύξηση της φορολογίας σε καπνό και αλκοόλ. Οι φόροι αυτοί θα αυξηθούν εάν ο ΕΟΠΥΥ καταγράψει υπέρβαση της επιχορήγησής του ύψους 560 εκατ. ευρώ για το 2015.
  • Την επιβολή φόρου πολυτελείας σε μια σειρά από προϊόντα και την αύξηση των υφισταμένων φόρων.

Η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 400 εκατ. ευρώ, η αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοόλ αναμένεται να εισφέρει 500 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένονται από το φόρο πολυτελείας. Με τον τρόπο αυτό, εφόσον χρειασθεί, θα συγκεντρωθεί 1 δισ. ευρώ φόρων για το 2015.

Θανάσης Κουκάκης

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

    Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 25 Απριλίου 2024