Με διακοπή της σύμβασης απειλεί ο ΕΟΠΥΥ τους παρόχους υγείας σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην επίσχεση εργασίας και υπηρεσιών, που έχουν κυρήξει από 1η Δεκεμβρίου οι ιδιωτικές κλινικές και από 8 Δεκεμβρίου οι γιατροί. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραβιάζει ουσιώδεις όρους των συμβάσεων, συνιστά μονομερή παραβίαση τους και θέτει εκτός δικτύου των συμβεβλημένων παρόχων, όσους την εφαρμόσουν».

Ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους παρόχους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους ώστε να συνεχιστεί η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για τον περιεχόμενο των συμβάσεων συνεργασίας.

Επίσης, εφιστά την προσοχή των ασφαλισμένων και τους ζητά να επιβεβαιώνουν ότι ο πάροχος στον οποίο απευθύνονται δεν συμμετέχει στην επίσχεση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι με το σύνολο της δαπάνης για τις υπηρεσίες που θα πάρουν.

Ο ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει αβάσιμους και προσχηματικούς τους λόγους περί μη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που επικαλούνται τόσο η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ όσο και ο Συνδέσμος Ελληνικών Κλινικών, απαντώντας ότι «ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους έχει ήδη αποπληρωθεί».

Ωστόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών υποστηρίζει ότι, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 100.000.000 ευρώ για την περίοδο 2006-2011, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί και εκκαθαριστεί τα υπόλοιπα οφειλόμενα του 2012. Για το 2013 οι ιδιωτικές κλινικές έχουν λάβει μόνο προκαταβολές για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ενώ το για το 2014 ο Οργανισμός χρωστά πάνω από 80.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι ο Οργανισμός ότι συνεχίζει να οφείλει μέρος του κόστους των επισκέψεων και ιατρικών πράξεων από 1/1/12, τέσσερις μήνες του 2013 σε πράξεις και τρεις μήνες του 2014 σε πράξεις. Επίσης, δεν δέχεται το προσχέδιο της σύμβασης εργασίας που ο Οργανισμός και το υπουργείο Υγείας έθεσε υπόψη της προς υπογραφή.

Παντως, ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ότι με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, εξασφαλίστηκε το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων. Προσθέτει δε, ότι η οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ πληρώνονται κανονικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, επισημαίνει τέλος ότι άμεση προτεραιότητα του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας είναι η κατάργηση του clawback το 2015 και «στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να συνεργαστούν με τους επίσημους φορείς και τα συλλογικά όργανα των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προς την υιοθέτηση επιμέρους μηχανισμών ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και οικονομικής σταθεροποίησης των παρόχων χωρίς την επιβολή clawback».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr