Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο επιρρεπή στο ψέμα τα στελέχη των τραπεζών

Πιο επιρρεπή στο ψέμα τα στελέχη των τραπεζών

Τα στελέχη των τραπεζών τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα και να εμπλέκονται σε απάτες, συγκριτικά με άλλους επαγγελματίες, σύμφωνα με ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Τα στελέχη των τραπεζών τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα και να εμπλέκονται σε απάτες, συγκριτικά με άλλους επαγγελματίες, σύμφωνα με ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, με τον καθηγητή Πειραματικής Οικονομικής Έρευνας Μισέλ Μαρεσάλ, ζήτησαν από 208 τραπεζικούς υπαλλήλους (οι 128 άνηκαν σε μεγάλη πολυεθνική επενδυτική τράπεζα και οι άλλοι 80 σε διάφορους τραπεζικούς ομίλους) να υποβληθούν σε μια σειρά από τεστ. Στην ίδια διαδικασία, για λόγους σύγκρισης, έγινε και σε εργαζόμενους στον οικονομικό κλάδο εταιριών τηλεπικοινωνίας, πληροφορικής και φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και σε φοιτητές.

Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να ρίξουν δέκα φορές με μυστικό τρόπο κορώνα-γράμματα με ένα νόμισμα και να αναφέρουν τα αποτελέσματα. Υπήρχε μια χρηματική αμοιβή 20 δολαρίων για κάθε «ριξιά» που θα κέρδιζε (αν το νόμισμα ήταν κορώνα) και έτσι οι συμμετέχοντες είχαν κίνητρο να δηλώσουν άλλα αποτελέσματα από αυτά που βγήκαν στην πραγματικότητα.

Προηγούμενα πειράματα έχουν δείξει ότι, αν το παιχνίδι αυτό παιχτεί πολλές φορές στη σειρά, με βάση το νόμο των πιθανοτήτων το αποτέλεσμα θα είναι περίπου 50% – 50% ανάμεσα σε κορώνα και γράμματα, αν όλοι δηλώσουν τίμια το αποτέλεσμα κάθε ριξιάς. Επίσης, η εμπειρία έχει δείξει ότι, ακόμη κι αν υπάρχει χρηματικό δέλεαρ, οι άνθρωποι που παίζουν αυτό το παιχνίδι, τείνουν να είναι απρόσμενα ειλικρινείς.

Σε γενικές γραμμές, ειλικρινείς ήταν στην αρχή και οι τραπεζικοί, ωσότου οι ερευνητές τους ζήτησαν να δηλώσουν (και έτσι να θυμηθούν) το επάγγελμά τους. Μόλις οι τραπεζικοί θυμήθηκαν πού δούλευαν, άρχισαν να γίνονται πιο ανειλικρινείς και να δηλώνουν περισσότερα ψέματα ως αποτέλεσμα κάθε ριξιάς του νομίσματος, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Έτσι το αποτέλεσμα που κέρδιζε (π.χ. η κορώνα), αυξήθηκε στο 58,2% έναντι ποσοστού 51,6% μεταξύ όσων δεν εργάζονταν σε τράπεζα. Όσοι δεν ήταν τραπεζικοί, δεν γίνονταν πιο ψεύτες, όταν καλούνταν να δηλώσουν και να θυμηθούν το επάγγελμά τους.

Το πείραμα, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι η τάση ανεντιμότητας ενός στελέχους τράπεζας συνδέεται με τις απαιτήσεις και την ευρύτερη κουλτούρα του εργασιακού περιβάλλοντός του.

Προτείνουν λοιπόν στις τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ηθική συμπεριφορά του προσωπικού τους. Μεταξύ άλλων, ένας κώδικας συμπεριφοράς αντίστοιχος με τον όρκο του Ιπποκράτη στην Ιατρική, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα ηθικής, μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα εντιμότητας σε βάθος χρόνου, αντί να ενισχύουν το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους – ακόμη και με μέσα που ξεφεύγουν από τους ηθικούς κανόνες.

«Το πρόβλημα αφορά ειδικά τους εργαζόμενους σε τράπεζες, καθώς οι εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα, όπως έδειξαν τα πειράματα, δεν γίνονται λιγότερο έντιμοι, όταν έρχεται στο προσκήνιο η επαγγελματική ταυτότητά τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κυρίαρχη επιχειρηματική κουλτούρα στην τραπεζική βιομηχανία εξασθενίζει και υποσκάπτει τους ηθικούς κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί μια τίμια κουλτούρα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόσφατη παρόμοια έρευνα του Δρ Μαρεσάλ, που διεξήχθη σε φυλακή, διαπίστωσε ότι οι φυλακισμένοι που παίζουν το ίδιο παιχνίδι κορώνα-γράμματα, τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα, όταν κάποιος τους θυμίζει το εγκληματικό παρελθόν τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024