Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O «γερμανός» Κλάους Γιοχάνις νικητής των προεδρικών της Ρουμανίας

O «γερμανός» Κλάους Γιοχάνις νικητής των προεδρικών της Ρουμανίας

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος προέρχεται από τη γερμανική μειοψηφία της Ρουμανίας, είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών, αφήνοντας πίσω τον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. Ο τελευταίος συνεχάρη τον αντίπαλό του, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού. Στη νίκη του Γιοχάνις φαίνεται ότι συνέβαλε και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού, μετά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο.

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος προέρχεται από τη γερμανική μειοψηφία της Ρουμανίας, είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών, αφήνοντας πίσω τον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός συνεχάρη τον αντίπαλό του, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Με το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων καταμετρημένο (96%) το πρωί της Δευτέρας, ο Γιοχάνις συγκεντρώνει το 54% έναντι 44% του αντιπάλου του.

Στη νίκη του Γιοχάνις φαίνεται ότι συνέβαλε και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού, μετά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο.

Η εκλογική συμμετοχή έφτασε στο 64%, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στον πρώτο γύρο. Στον α’ γύρο των εκλογών ο Πόντα είχε εξασφαλίσει προβάδισμα σχεδόν 10%, έναντι του αντιπάλου του, ενώ τα exit poll έδειχναν ότι η μάχη για την προεδρία θα είναι σκληρή.

Σημαντική για το εύρος της νίκης του Γιοχάνις θεωρείται η μεγάλη κινητοποίηση ρουμάνων της Διασποράς, οι οποίοι παραδοσιακά δεν κλίνουν προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Στον πρώτο γύρο, οι ρουμανικές διπλωματικές αποστολές δεν είχαν καταφέρει να διαχεριστούν τον όγκο των ψηφοφόρων και υπήρξε διαδεδομένη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που εμπόδισαν Ρουμάνους του εξωτερικού να ψηφίσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024