Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κωνσταντινούπολη: Επίθεση τούρκων εθνικιστών σε αμερικανούς ναύτες

Κωνσταντινούπολη: Επίθεση τούρκων εθνικιστών σε αμερικανούς ναύτες

Τα μέλη τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν εναντίον τριών αμερικανών ναυτών σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα: «Yankees, go home». Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες, να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά.

Τα μέλη τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν εναντίον τριών αμερικανών ναυτών σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα «Yankees, go home».

Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Ένωση Τουρκικής Νεότητας εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες, να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά.

Οι ναύτες ανήκουν στον αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Η επίθεση αυτή φαίνεται πως συνδέεται με ένα περιστατικό που συνέβη στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τα μέλη μονάδας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και οδήγησαν τους συλληφθέντες για ανάκριση αφού τους είχαν φορέσει κουκούλες στα κεφάλια τους.

«Καθώς σας θεωρούμε φονιάδες, δολοφόνους, θέλουμε να φύγετε από την χώρα μας» λέει ένας εκ των επιτιθέμενων στα αγγλικά, προτού η ομάδα κυνηγήσει τους στρατιώτες σε ένα δρόμο στις ακτές του Βοσπόρου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε το βίντεο, που προφανώς γύρισε ένα από τα μέλη της συμμορίας, «αποκρουστικό» και καταδίκασε την επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τεράστια πλειονότητα των Τούρκων θα συμφωνήσουν μαζί μας και θα καταδικάσουν μία ενέργεια που προσβάλλει σε τέτοιο βαθμό την φήμη της Τουρκίας ως φιλόξενης χώρας» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Τους τόνους έριξε αργότερα και το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου καταδικάζοντας την επίθεση. «Απολαμβάνουμε μια ισχυρή σχέση με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν βλέπουμε αυτό το περιστατικό ως κάτι που θα διαταράξει αυτή την ισχυρή σχέση» συμπλήρωσε ο Γουόρεν.

Οι τρεις ναύτες επέστρεψαν στο πλοίο χωρίς να τραυματιστούν. Μετά το συμβάν ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και το αντιτορπιλικό αναμένεται να αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Οκτωβρίου κατέδειξε ότι το ποσοστό των Τούρκων που βλέπουν με θετικό μάτι τις ΗΠΑ φθάνει μόλις το 19%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024