Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανική κρίση: To Βερολίνο ζητά σύνεση από όλους, «και από την Ρωσία»

Ουκρανική κρίση: To Βερολίνο ζητά σύνεση από όλους, «και από την Ρωσία»

Καθώς η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τη νέα αναζωπύρωση στην ανατολική Ουκρανία, η Γερμανία σημειώνει πως και η Ρωσία έχει το καθήκον να δράσει προς τήρηση των συμφωνιών για εκεχειρία. «Δυστυχώς, η κατάσταση έχει γίνει ξανά σοβαρή» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΕΞ, καλώντας όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στη συμφωνία του Μινσκ.

Καθώς η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τη νέα αναζωπύρωση στην ανατολική Ουκρανία, η Γερμανία σημειώνει πως και η Ρωσία έχει το καθήκον να δράσει προς τήρηση των συμφωνιών για εκεχειρία.

«Δυστυχώς, η κατάσταση έχει γίνει ξανά σοβαρή» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας από την Αστάνα του Καζακστάν.

Το Βερολίνο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δείχνοντας ιδιαίτερα τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την σύγκρουση, όπως επίσης και τη ρωσική πλευρά, να επιστρέψουν στους όρους του πρωτοκόλλου του Μινσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ.

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δείχνει πιο αδύναμη από ποτέ. Ο ΟΑΣΕ κατέγραψε νέες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Ντονέτσκ.

Οι Βρυξέλλες είχαν ήδη καλέσει την Κυριακή τη Ρωσία να «αναλάβει τις ευθύνες της», όπως είχε χαρακτηριστικά πει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προετοιμάζει «μια τεράστια πρόκληση», προκειμένου να εγκαταστήσει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια ή για ένοπλη επίθεση, για την οποία θα κατηγορηθεί η Ουκρανία, προκειμένου η Ρωσία να εγκαταστήσει στην ανατολική Ουκρανία «ειρηνευτικές δυνάμεις».

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται ότι στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» περί ρωσικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024