Καμπανάκι από τον ΕΦΕΤ για τα άγρια μανιτάρια
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στην κατανάλωση άγριων μανιταριών, αφού υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης. Φέτος, και μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 60 τέτοιες περιπτώσεις ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για τα άγρια μανιτάρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή έως και θανατηφόρα δηλητηρίαση.
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής, 60 σοβαρές δηλητηριάσεις σε όλη τη χώρα. Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι – μια 44χρονη γυναίκα και ένας μοναχός – έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα παιδί μόλις δυόμισι ετών μπήκε στην εντατική.
Υπολογίζεται ότι 100 οικογένειες δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από άγρια μανιτάρια.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΦΕΤ συνιστά να μην συλλέγονται ούτε να καταναλώνονται άγρια μανιτάρια, αλλά να προτιμώνται τα τυποποιημένα που διατίθενται στην αγορά.
Οι ειδικοί του Φορέα επισημαίνουν ότι οι πληροφορίες και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τα βρώσιμα μανιτάρια, δεν επαρκούν για να είναι κανείς ασφαλής. Τονίζουν ακόμη ότι οι τοξικές ουσίες των επικίνδυνων μανιταριών δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
Τα συμπτώματα
Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.000 είδη μανιταριών. Από αυτά, μόλις δύο θεωρούνται υπεύθυνα για τις πιο σοβαρές δηλητηριάσεις.
Η δηλητηρίαση από μανιτάρι εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με το είδος που έχει καταναλωθεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, παρουσιάζονται εμετοί, διάρροιες, ναυτία, πυρετός, ταχυκαρδία και υπογλυκαιμία. Εάν δεν υπάρξει άμεση ιατρική παρέμβαση, εκδηλώνονται νεφρικές και ηπατικές διαταραχές που μπορεί να καταλήξουν σε ανεπάρκεια νεφρών και ήπατος.
Για τη θεραπεία της δηλητηρίασης από μανιτάρι, χορηγείται ειδικό αντίδοτο και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα δοθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιόκιτς: «Αν ήμασταν στη Σερβία θα μας είχαν διώξει όλους»
- Μανιφέστο Τσίπρα: Τρεις δυνάμεις, μία συμπαράταξη και η ελπίδα για μια κυβερνώσα Αριστερά της Νέα Εποχής
- Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει στρατεύματα από τις «απαίσιες» Ιταλία και Ισπανία – Η απάντηση Μαδρίτης και Ρώμης
- Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε το τραύμα στο δάχτυλο του 5χρονου αγοριού
- «Σαν μεγάλο αιλουροειδές» – Η ερωτική ζωή του Άιρτον Σένα πριν το τραγικό ατύχημα
- Η στρατηγική «μην ενοχλείτε» από τον Λανουά
- Ο πόλεμος στο Ιράν επιτάχυνε την πράσινη μετάβαση, λέει ο ΟΗΕ
- Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442