Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΥΠΟΙΚ: Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι νόμος και θα εφαρμοστεί

«Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί» ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον Γκ.Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

«Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί» ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον Γκ.Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Αγορά», λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, το βράδυ της Πέμπτης, η τρόικα έριξε «βόμβα μεγατόνων» ζητώντας από τον υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Βάσει των δημοσιευμάτων, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό κενό του 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι το ΥΠΟΙΚ καταλήγει: «Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε ρωτηθεί από το in.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των δημοσιευμάτων, απαντώντας κατηγορηματικά «όχι».

Ερωτηθείς δε για το εάν το θέμα αναδείχθηκε στο Eurogroup ξεκαθάρισε πως «το Eurogroup δεν συζητά επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες».

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» υποστηρίζει ακόμη πως η τρόικα δεν αναφέρεται μόνον στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Στο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνεται ότι «αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών».

«Αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ψηφισμένος νόμος» είπε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, στις αποφάσεις της, απλώς η τρόικα μάς πιέζει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει» εκτίμησε.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός προσέθεσε πως «η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της κυβέρνησης.

» Αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστερήσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της.

» Όσο αφορά δε την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά.»

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός εξαγγέλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο.

«Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών.

» Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας.»

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση «να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για «νέο γύρο απαιτήσεων από την τρόικα» που «αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το ‘τέλος του μνημονίου’».

«Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας ‘Αγορά’ αποδεικνύει τον απόλυτο ευτελισμό της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, να ανακοινώνει 100 δόσεις στους οφειλέτες του δημοσίου και να διατάζει η τρόικα με ένα e-mail να πάρουν πίσω τη διάταξη. Τα ψέματα και η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού επιβάλλουν εκλογές τώρα» σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024