Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γκάφα σε βίντεο του ΕΟΤ με σκηνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936

Γκάφα σε βίντεο του ΕΟΤ με σκηνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936

Σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας του 1936 περιελάμβανε επετειακό βίντεο του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Το βίντεο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη γκάφα εντόπισε η εφημερίδα Guardian που ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ο ΕΟΤ παραδέχτηκε το λάθος του και προχώρησε σε αφαίρεση του συγκεκριμένου πλάνου μετά τις αντιδράσεις.

Σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας του 1936 περιελάμβανε επετειακό βίντεο του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Το βίντεο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη γκάφα εντόπισε η εφημερίδα Guardian που ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ο ΕΟΤ παραδέχτηκε το λάθος του και προχώρησε σε αφαίρεση του συγκεκριμένου πλάνου.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του ΕΟΤ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των 10 λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών «περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α.). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο».

Στο αρχικό βίντεο είχε συμπεριληφθεί πλάνο από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας το 1936.

Στο βίντεο εμφανιζόταν ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής, κατά τα πρότυπα της Άριας Φυλής, να κρατά την ολυμπιακή δάδα, ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή διαρκεί ελάχιστα, μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο πλάνο από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές.

Πρόκειται για κομμάτι από υλικό ταινίας της γερμανίδας ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και φωτογράφου, Λένι Ρίφενσταλ, που έγινε διάσημη χάρη στις ταινίες προπαγάνδας που δημιούργησε για λογαριασμό της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Χίτλερ είχε εκμεταλλευθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου για να προωθήσει τα ναζιστική ιδεώδη.

Το λάθος εντόπισε η βρετανική εφημερίδα Guardian, που ενημέρωσε σχετικά τους αρμόδιους για το επίμαχο πλάνο. Η αρχική εκδοχή του βίντεο κατέβηκε το βράδυ της Τετάρτης από το YouTube προκειμένου να κοπεί η συγκεκριμένη σκηνή.

«Πρόκειται για ένα επετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θέλαμε να περιλαμβάνει σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Πάνος Λειβαδάς.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Guardian παραδέχτηκε ότι πρόκειται για λάθος και δεσμεύτηκε για την άμεση απόσυρση και διόρθωσή του. «Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι απέδωσαν το λάθος σε τεχνική παράβλεψη, τονίζοντας δεν πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτό τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός έχει καταγράψει πολύ καλές επιδόσεις, παρά την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, πολλοί θεωρούν λάθος ακόμη και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται με τετριμμένο τρόπο ως η γη των θεών, των μύθων και των αρχαίων ηρώων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχεδόν 12 λεπτών βίντεο, ξεκινά για «ανεξήγητους λόγους» με ένα πλάνο από τη Νέα Υόρκη και αφηγητής είναι ένας Αμερικανός, ο οποίος συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ενώ όπως τονίζει δεν περιλαμβάνει σχεδόν καμία εικόνα από τη σύγχρονη ζωή και τους σύγχρονους Έλληνες.

  • Ακολουθεί το διορθωμένο βίντεο του ΕΟΤ

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024