Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ μετά την έκρηξη βίας

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ μετά την έκρηξη βίας

Με την ένταση να χτυπά «κόκκινο» φέρνοντας στη μνήμη εποχές πριν το ξέσπασμα παλαιστινιακής Ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τοποθετούν μπλοκ από μπετόν στις στάσεις του τραμ για να προστατεύσουν επιβάτες από τον κίνδυνο νέων επιθέσεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Νετανιάχου ξεκαθαρίζει προς την ισραηλινή ακροδεξιά πως το καθεστώς που διέπει το Όρος του Ναού/Χαράμ αλ-Σαρίφ δεν αλλάζει στη σκιά της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρέμβαση του ΟΗΕ για το Αλ Ακσά θα ζητήσει ο Ερντογάν.

Με την ένταση να χτυπά «κόκκινο» φέρνοντας στη μνήμη εποχές πριν το ξέσπασμα παλαιστινιακής Ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τοποθετούν μπλοκ από μπετόν στις στάσεις του τραμ για να προστατεύσουν επιβάτες από τον κίνδυνο νέων επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Νετανιάχου ξεκαθαρίζει προς την ισραηλινή ακροδεξιά πως το καθεστώς που διέπει το Όρος του Ναού/Χαράμ αλ-Σαρίφ δεν αλλάζει στη σκιά της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Αλ Ακσά δηλώνει από πλευράς του ότι θα ζητήσει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.

Καταγγέλλοντας «ισραηλινή βαρβαρότητα», ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το ζήτημα των ισραηλινών παραβιάσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με πηγές του προεδρικού μεγάρου που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η νύχτα σημαδεύτηκε ξανά από συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ απ’ όπου καταγόταν ο παλαιστίνιος που έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε επάνω σε πεζούς πριν πέσει νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας.

Ένας νεκρός και 13 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της επίθεσης του 38χρονου Ιμπραήμ αλ-Ακάρι -δεύτερη ταυτόσημη επίθεση που σημειώνεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το βράδυ ακολούθησε και νέα επίθεση με αυτοκίνητο κατά ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη· ο δράστης παραδόθηκε.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα σε συνοικίες της παλαιστινιακής πλευράς της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και έχει αναπτύξει ενισχύσεις στις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της υπό το φόβο νέων επιθέσεων.

Η επίθεση της Τετάρτης ακολούθησε συγκρούσεις στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά και εντός του ιερού συγκροτήματος του Όρους του Ναού για τους εβραίους ή Χαράμ αλ-Σαρίφ για τους μουσουλμάνους, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσά, ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην Ιερουσαλήμ εξαιτίας της νέας εκστρατείας εξτρεμιστών εβραίων, οι οποίοι διεκδικούν την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Πλατεία των Τζαμιών ώστε να τους επιτραπεί να προσεύχονται στο Όρος του Ναού.

Οι επισκέψεις των ακροδεξιών έχουν πολλαπλασιαστεί, κίνηση που καταγγέλλεται από τους παλαιστίνιους ως πρόκληση. Η ανάφλεξη της Τετάρτης σημειώθηκε μετά από επίσκεψη στην πλατεία 100 υποστηρικτών του ακροδεξιού αμερικανο-ισραηλινού Γεχούντα Γκλικ, ο οποίος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση μετά την απόπειρα δολοφονίας του την περασμένη εβδομάδα.

Οι εβραίοι επιτρέπεται να επισκεφθούν το Όρος του Ναού, ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, αλλά όχι να προσευχηθούν ή να πραγματοποιήσουν θρησκευτικές τελετές, καθεστώς το οποίο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε την Πέμπτη πως δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς στο Όρος του Ναού. Οποιοσδήποτε δηλώνει το αντίθετο εκφράζει προσωπικές απόψεις και όχι τη θέση της κυβέρνησης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρκ Ρεγκέβ μεταφέροντας δηλώσεις Νετανιάχου προς αξιωματούχους ασφαλείας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες επισκέψεις βουλευτών στο σημείο, λέγοντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Πρόκειται για μια κυνική απόπειρα εκμετάλλευσης μίας ιδιαίτερα περίπλοκης κατάστασης και για έλλειμμα ευφυΐας [εκ μέρους των βουλευτών]. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ μιας ευφυούς πολιτικής. Ούτε εγώ ούτε τα μέλη του κόμματός μου μεταβαίνουμε στο ‘Ορος του Ναού, ούτε ζητούμε τον έλεγχό του» πρόσθεσε ο επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που επιδιώκουν φθηνά πρωτοσέλιδα σε μία πολύ ευαίσθητη ατμόσφαιρα» είπε ο Λίμπερμαν, ακροδεξιός υπερεθνικιστής και ο ίδιος που έχει κάνει στο παρελθόν μπαράζ εμπρηστικών σχολίων, αλλά έχει μετριάσει τους τόνους τους τελευταίους μήνες.

Εξαιτίας της έντασης, οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει για μερικές ώρες την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση της απαγόρευσης -για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια- είχε καταγγελθεί από τον Μαχμούντ Αμπάς ότι ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Ε.Μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024