Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άτυπη τυχόν συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στις προσεχείς Συνόδους

Άτυπη τυχόν συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στις προσεχείς Συνόδους

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν σκοπεύει να έχει επίσημη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνόδους Ασίας-Ειρηνικού και G20 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο άτυπης συνάντησης. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε περίοδο κρίσης, κυρίως λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν σκοπεύει να έχει επίσημη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνόδους Ασίας-Ειρηνικού και G20 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο άτυπης συνάντησης.

Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Πούτιν θα λάβουν μέρος στη σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού στο Πεκίνο και της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε ότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούν στο περιθώριο των Συνόδων, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πιθανότητες Πούτιν και Ομπάμα να βρουν χρόνο να συνομιλήσουν ατύπως στη Σύνοδο Ασίας- Ειρηνικού.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε περίοδο κρίσης, κυρίως λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελιγραδίου, ο Πούτιν κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι τηρεί εχθρική στάση έναντι της χώρας του, προειδοποιώντας τη Δύση ότι οι πιέσεις προς τη Μόσχα θέτουν σε κίνδυνο τη «στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου.

Ο Πούτιν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας αντί να καταφεύγει στην άσκηση πίεσης.

Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή η Ρωσία είναι ανοικτή στην συμφιλίωση. «Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις αρχές της ισότητας και του σοβαρού συνυπολογισμού των συμφερόντων της άλλης πλευράς».

Για την κρίση στην Ουκρανία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τα γεγονότα και στη συνέχεια απέδωσαν την ευθύνη στη Ρωσία.

«Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ενεργά τη Μαϊντάν, το κύμα διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, κατά του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία όταν οι προστατευόμενοι της στο Κίεβο, λόγω του ακραίου εθνικισμού τους, έστρεψαν εναντίον τους μεγάλο μέρος της Ουκρανίας και ώθησαν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024