Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία και διαθέτει μία πολύ ικανή δύναμη στα σύνορα παρά την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία και διαθέτει μία πολύ ικανή δύναμη στα σύνορα παρά την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε παρακολουθήσει μία αρκετά μεγάλη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά μην έχετε αυταπάτες, παραμένουν ρωσικές δυνάμεις εντός της ανατολικής Ουκρανίας», είπε στους δημοσιογράφους στο στρατιωτικό διοικητήριο της Συμμαχίας κοντά στο Μονς του Βελγίου, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.

Aριθμός ρωσικών στρατευμάτων που ήταν σταθμευμένα κοντά στην ουκρανική μεθόριο έχουν αποχωρήσει και μερικά άλλα φαίνεται ότι ετοιμάζονται για αποχώρηση «αλλά η δύναμη που παραμένει και δεν δείχνει πρόθεση να αποχωρήσει είναι ακόμη μία πολύ, πολύ ικανή δύναμη και διαθέτει επιθετική ικανότητα απέναντι στην Ουκρανία», είπε ο ίδιος.

Η αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει περισσότερους από 824.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποιώντας ότι θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη βοήθεια ενόψει του χειμώνα.

Σε τουλάχιστον 430.000 ανερχόταν μέχρι την Πέμπτη ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UNHCR, δηλαδή 170.000 περισσότεροι σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Με την ουκρανική κρίση να εισέρχεται στον πρώτο χειμώνα, η UNHCR δίνει μάχη με τον χρόνο για να βοηθήσει ορισμένους από τους πιο ευάλωτους εκτοπισμένους ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενα σκληρές καιρικές χειμερινές συνθήκες. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα ανατολικά και η εύλογη κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών συνεχίζει να οδηγεί περισσότερους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους» προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περίπου το 95% των εκτοπισμένων προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία.

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγαλύτερη γύρω από το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Κίεβο και στις περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr