Διπλάσιες του μέσου όρου της ΕΕ οι απώλειες ΦΠΑ στην Ελλάδα
Σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώνονται οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών-μελών.
Σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώνονται οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών μελών.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση είσπραξης ΦΠΑ μεταξύ του 2011 (9,1 δισ. ευρώ) και του 2012 (6,6 δισ. ευρώ).
Το 2012, η μικρότερη υστέρηση ΦΠΑ καταγράφηκε στην Ολλανδία (5% των αναμενόμενων εσόδων), στη Φινλανδία (5%) και στο Λουξεμβούργο (6%) ενώ η μεγαλύτερη σημειώθηκε στη Ρουμανία (44% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ), στη Σλοβακία (39%) και στη Λιθουανία (36%).
Η Κομισιόν διευκρινίζει πως η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αποτελεί σημαντική αιτία για την υστέρηση εσόδων αλλά το έλλειμμα ΦΠΑ δεν οφείλεται μόνο στην απάτη εφόσον η μη καταβολή του ΦΠΑ οφείλεται επίσης, μεταξύ άλλων, σε πτωχεύσεις, αφερεγγυότητα, στατιστικά σφάλματα, καθυστερημένες πληρωμές και φοροαποφυγή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες
- Squat jumps: Οδηγός για αρχάριους
- Καιρός: Θερμοκρασίες έως 34 βαθμούς ανήμερα του Αγίου Πνεύματος – Πού θα έχει βροχές και καταιγίδες
- 100 χρόνια Μέριλιν Μονρόε – Ακόμη και τα εσώρουχα της στο σφυρί στην πιο ιδιωτική δημοπρασία όλων
- Μην φοβάσαι το κλάμα: Μας κάνει καλό
- Από τα δισεκατομμύρια στα τρισεκατομμύρια – Τα χρυσά πρόσωπα των αγορών
- Η σκιά του πολέμου στη Ρουμανία
- Το αφεντικό της OpenAI άλλαξε γνώμη – Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μη φέρει εργασιακό Αρμαγεδδώνα τελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 01.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-moments-11723084-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442