Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα μουσείο κι ένας χώρος τέχνης από την Λουί Βιτόν

Ένα μουσείο κι ένας χώρος τέχνης από την Λουί Βιτόν

Άνοιξε την Παρασκευή για το κοινό το νέο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του Παρισιού που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως μουσείο και ως χώρος διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. 

Σχεδόν 37 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού, του γνωστού Μπομπούρ, οι Γάλλοι υποδέχτηκαν το επόμενο «στολίδι» του Παρισιού.

Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο Μουσείο του Ιδρύματος Λουί Βιτόν που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως μουσείο σύγχρονης τέχνης και ως πολιτιστικό κέντρο διεξαγωγής συναυλιών. Επιπλέον, θα φιλοξενεί τη μόνιμη εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος.

Το εντυπωσιακό κτίριο, που βρίσκεται στο Jardin d’ Acclimatation στα βόρεια του δάσους της Βουλώνης, με πανοραμική θεά στο ιστορικό πάρκο όπου το 1860 ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Γ’, είναι ένας θρίαμβος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έμπνευσης και δημιουργίας του Καναδοαμερικανού Φρανκ Γκέρι.

Ο 85χρονος αρχιτέκτονας, ακόμη και στην ηλικία αυτή, δείχνει πως… «το’ χει», σχεδιάζοντας, όπως είπε, το κτίριο «σαν ένα καράβι με δώδεκα γυάλινα πανιά ιστιοφόρου», αφού πρώτα είχε πειραματιστεί με το καμπυλωμένο γυαλί και όλες τις πιθανές του χρήσεις στην αρχιτεκτονική.

Το κτίριο από γυαλί και ατσάλι εκτείνεται σε μια επιφάνεια 12.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ διαθέτει 11 αίθουσες – γκαλερί καθώς κι ένα αμφιθέατρο 350 θέσεων.

Οι συζητήσεις για την κατασκευή του είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2001, όταν ο Ζαν-Πολ Κλαβερί, «δεξί χέρι» του Μπερνάρ Αρνό, αφεντικού του Ομίλου Louis Vuitton, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από το Μουσείο Γκουγκενχάιμ που είχε χτίσει ο Γκέρι στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ώστε έπεισε τον Αρνό να προσλάβει τον αρχιτέκτονα για τον σχεδιασμό του Ιδρύματος που τότε ήταν στα σκαριά.

Η κατασκευή του κτιρίου, που κόστισε συνολικά 112 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε το 2008 κι ολοκληρώθηκε πέρυσι.

Η παρθενική συναυλία στο Ίδρυμα θα λάβει χώρα το βράδυ της Τρίτης 28 Οκτωβρίου, με τον διάσημο Κινέζο πιανίστα Λανγκ Λανγκ σε ένα ρεσιτάλ βασισμένο σε έργα του Σοπέν.

Στις 6-14 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 8 συναυλίες με τους «πατέρες» της ηλεκτρονικής μουσικής Kraftwerk.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε στο Παρίσι και άλλα εγκαίνια: Άνοιξε τις πύλες της η Διεθνής Φουάρ Σύγχρονης Τέχνης (FIAC), με 26 κράτη να εκθέτουν έργα τέχνης σε 191 αίθουσες στο Μουσείο Γκραν Παλέ.

Το Σάββατο άνοικε ξανά, μετά από πέντε χρόνια, το Μουσείο Πάμπλο Πικάσο, το οποίο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης του Ισπανού ζωγράφου.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024