Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλοί τόνοι για την ελεγχόμενη είσοδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υψηλοί τόνοι για την ελεγχόμενη είσοδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και φοιτητές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για την ελεγχόμενη είσοδο στο ΕΚΠΑ, με τον πρύτανη Θ.Φορτσάκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Δεν γίνεται φύλαξη με face control, λέει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Βίτσας.

Διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και φοιτητές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος, ενώ σε υψηλούς τόνους κινείται η αντιπαράθεση για την ελεγχόμενη είσοδο στο ΕΚΠΑ.

Η νέα συγκέντρωση έγινε αιτία να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση του πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των φοιτητών και των διοικητικών.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τον προαύλιο χώρο ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αίτημα ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η ένταση πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι πρυτανικές αρχές έκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου έπειτα από την πληροφορία ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης του πανεπιστημίου σε ιδιωτικές εταιρίες.

Το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ άνοιξε τη Δευτέρα, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Φορτσάκη να επιτίθεται με μπαράζ δηλώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο των βουλευτών του στην πρυτανεία και τους υπαλλήλους να κατηγορούν τον πρύτανη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, για αυταρχισμό και γκεμπελικές μεθόδους.

«Το πρόβλημα δεν είναι η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security, καθώς αυτό είναι απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας, η οποία εφάρμοσε τον νόμο. Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: «Ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;» Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;» αναρωτήθηκε ο Θ.Φορτσάκης, σε δηλώσεις του.

Έγγραφο για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας. Σε αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλείται το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τρίγαζης έκανε λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα. «Η πρυτανική Αρχή λέει στα κανάλια σκόπιμες ανακρίβειες. Είπε ότι ήρθαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυναν κάποιους να μπουν στο κτίριο. Δεν είναι αλήθεια ότι μπήκαν χωρίς άδεια. Ο κ. Φορτσάκης δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρύτανης του πανεπιστημίου αλλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει στο πανεπιστήμιο τους νόμους της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, που θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρία».

«Το δικαίωμα του προαυλισμού αναγνωρίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά όχι στο πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες. Αν χρειαστεί να παραμείνουμε εδώ, θα το κάνουμε» σημείωσε η γραμματέας του συλλόγου, Μαρλέν Λογοθέτη, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κάνοντας λόγο για «θεσμική μαφία», «κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού» και «συκοφαντικές δηλώσεις Φορτσάκη».

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γιώργος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κ. Φορτσάκη να «αντιληφθεί ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης».

Σε διάψευση των ισχυρισμών του πρύτανη του ΕΚΠΑ περί παραβίασης του χώρου της πρυτανείας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπαλλήλους και φοιτητές προχώρησε και το μέλος της ΔΕΠ, Αγγελική Τσοκόγλου. «Ως αυτόπτης μάρτυρας θέλω να δηλώσω ότι η είσοδος μας έγινε με φυσιολογικό τρόπο, δεν παρεμποδίστηκε από τους φυλακές και δεν υπήρξε βία από τους φοιτητές ή τους υπαλλήλους».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν γίνεται φύλαξη με face control

Σε ανάλογη διάψευση προχώρησαν εξάλλου, με κοινή ανακοίνωσή τους και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου. «Προσήλθαμε, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ. […] Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του» τονίζουν, μεταξύ άλλων.

«Βασικό είναι να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να είναι ελεύθερος ο ακαδημαϊκός χώρος… Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι, δεν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Βήμα FM.

Σημείωσε πως «βανδαλισμοί και καταστροφές και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλους τους δημόσιους χώρους είναι ανεπίτρεπτοι» και πρόσθεσε: «Το ίδιο το πανεπιστήμιο έχει φύλακες και διοικητικό προσωπικό και μια μεγάλη δύναμη από μόνη της, που είναι οι φοιτητές. Πρέπει αυτά τα φαινόμενα να τα αποτρέπει. Δεν το συζητάω αυτό το πράγμα. Να διευκολύνει, επίσης, την αντιπαράθεση ιδεών, όπως πρέπει να διευκολύνει και τη γνώση».

Σε ανακοίνωσή του, Το Ποτάμι, καλεί να βγουν έξω από το Πανεπιστήμιο «όλοι οι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί, «αριστεροί» και «δεξιοί»» και να «αφήσουν τις πρυτανικές αρχές να βρουν, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές αλλά και τους υπαλλήλους των ιδρυμάτων, τους τρόπους φύλαξης και προστασίας της κοινής τους περιουσίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024