Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Θερίζουν» την κτηνοτροφία καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά

«Θερίζουν» την κτηνοτροφία καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την επικράτεια, λόγω δύο ζωονόσων που μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά έχουν προκαλέσει απώλεια χιλιάδων ζώων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες. Στον Βήμα FM 99,5 μίλησαν εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, οι οποίοι ήταν καθησυχαστικοί προς το καταναλωτικό κοινό, αφού οι δύο αυτές ασθένειες δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την επικράτεια, λόγω δύο ζωονόσων που μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά έχουν προκαλέσει απώλεια χιλιάδων ζώων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες.

Καταρροϊκός πυρετός: 30.000 τα νεκρά ζώα

Πάνω από 1.800 είναι τα τρέχοντα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυτήν την στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με την νόσο να έχει προκαλέσει 30.000 θανάτους ζώων, τόνισε στον Βήμα FM 99,5 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο: «Ο καταρροϊκός πυρετός έχει στοιχίσει τον θάνατο 30.000 ζώων σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.800 κρούσματα, ενώ το χειρότερο είναι πως αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, τότε είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού. Συνέπεια αυτού είναι ότι, τουλάχιστον, το 10% των ζώων ακόμα και αν επιβιώσουν μένουν ανίκανα, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω κουνουπιών. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία πολύ βαθιά πληγή στην ελληνική κτηνοτροφία».

Ο κ. Πεβερέτος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός προσθέτοντας ότι όσα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εξάλλου τα άρρωστα ζώα θάβονται ή καίγονται.

«Όσον αφορά την ευλογιά, αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Θράκη, αλλά διαγνώστηκαν και κάποια κρούσματα στην Χαλκιδική». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι πως αν εντοπιστεί ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι με 200 ζώα, τότε θα πρέπει να σφαγιαστούν όλα. Η νόσος αυτή ήρθε από την Τουρκία και εξαιτίας της αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλες σχεδόν οι χώρες των Βαλκανίων».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανέφερε ότι ολόκληρη η χώρα έχει μπει σε καραντίνα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, εκτός από τις Κυκλάδες.

«Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο αυτά τα ζώα να πάνε για κατανάλωση»

Καθιστικός ήταν και ο πρόεδρος Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Κακαβάς, ως προς την υγεία των καταναλωτών, καθώς διαβεβαίωσε ότι οι προαναφερθείσες ασθένειες δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποιο αυτά τα ζώα να φθάσουν στην κατανάλωση.

Ωστόσο, προβληματισμένος ήταν για την υποστελέχωση που εντοπίζεται στην υπηρεσία του.

Μιλώντας στον Βήμα FM 99,5 είπε πως «αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με το 50% του δυναμικού των κτηνιάτρων που θα έπρεπε να έχουμε, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι πρέπει το καταναλωτικό κοινό να ανησυχεί για αυτές τις ζωονόσους».

Κανένα από αυτά τα ζώα δεν πάνε προς κατανάλωση, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο, υπογράμμισε, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «με 300 κτηνοτρόφους ακόμα, θα κάνουμε παπάδες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024