Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
WSJ: Πολιτικό ρίσκο και αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση πλήττουν την Ελλάδα

WSJ: Πολιτικό ρίσκο και αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση πλήττουν την Ελλάδα

Εκτεταμένες αναφορές στις πιέσεις που δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές περιλαμβάνει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο: «Οι φόβοι για την ανάπτυξη αιχμαλωτίζουν μια διαιρεμένη Ευρώπη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα για άλλη μια φορά ηγείται της πτώσης στην αγορά της ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να εξασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς και της αυξανόμενης πιθανότητας πρόωρων εκλογών.

Εκτεταμένες αναφορές στις πιέσεις που δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές περιλαμβάνει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Οι φόβοι για την ανάπτυξη αιχμαλωτίζουν μια διαιρεμένη Ευρώπη».

Σε ανταπόκριση από το Βερολίνο η έγκριτη εφημερίδα τονίζει πως ο απόηχος της κρίσης χρέους αντήχησε σε όλη την ευρωζώνη, εν μέσω ανησυχιών για την στασιμότητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και τα αδιέξοδα που το πολιτικό της σύστημα καλείται να διορθώσει.

Ειδικά αναφέρει πως οι μετοχές και τα ομόλογα κατέρρευσαν στις πιο εύθραυστες και επισφαλείς δημοσιονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ενώ όπως επισημαίνει τα προβλήματα επεκτείνονται και στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως εάν η αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχισθεί θα μπορούσε να δοκιμάσει την πίστη των ηγετών της ευρωζώνης πως με τους νέους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, τις τράπεζες και τις διασώσεις στήριξαν τη νομισματική ένωση. Μάλιστα, επικαλείται τις απόψεις ακαδημαϊκών σύμφωνα με τους οποίους οι Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν «αυταπάτες» ότι η κρίση τελείωσε και η ευρωζώνη θα ανακάμψει. Σύμφωνα με τους ίδιους η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ επισφαλής και μοιάζει με πυριτιδαποθήκη.

Όπως αναφέρουν τώρα που η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί και οι εξαγωγές δεν είναι αρκετές για να τραβήξουν την Ευρώπη έξω από το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συνεχίζουν να συζητούν προϋπολογισμούς λιτότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδειχθεί «αδύναμη» στο να τονώσει την ανάπτυξη.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «δραματική εξέλιξη» την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδα σχεδόν στο 9%. «Ένα τέτοιο επίπεδο καθιστά τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτικών για επιστροφή στη χρηματοδότηση της χώρας στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος αδύνατες», τονίζεται, ενώ ξεκαθαρίζεται πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και στις Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Γαλλία.

«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά ηγείται της πτώσης στην αγορά της ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να εξασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς και της αυξανόμενης πιθανότητας πρόωρων εκλογών», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ πρόωρα στο τέλος του τρέχοντος έτους και να επιστέψει αυτόνομα στις αγορές.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε προσιτή τιμή από τις αγορές. Επικαλείται δε τις απόψεις διαχειριστών χαρτοφυλακίων σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα και ότι η αγορά με την άνοδο των αποδόσεων λέει στην χώρα «όχι, ευχαριστώ».

Ακόμη, αναφέρεται σε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου και ότι η επόμενη διακυβέρνηση από τον «άπειρο» ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί την Ευρώπη, το ΔΝΤ και τις αγορές.

Τέλος, η Wall Street Journal σημειώνει πως τα επιδεινούμενα προβλήματα στην Ελλάδα αυξάνουν τους φόβους ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη κινδυνεύει από την παρατεταμένη στασιμότητα και τον επιζήμιο αποπληθωρισμό.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024