Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιγότεροι από τους μισούς που πάσχουν από κατάθλιψη ζητούν βοήθεια

Λιγότεροι από τους μισούς που πάσχουν από κατάθλιψη ζητούν βοήθεια

Λιγότερο από το 50% των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη στην Ελλάδα αναζητούν ιατρική βοήθεια, την ώρα που οι ειδικοί επικαλούμενοι στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για επιδημία ψυχικών παθήσεων.

Λιγότερο από το 50% των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη στην Ελλάδα αναζητούν ιατρική βοήθεια, την ώρα που οι ειδικοί επικαλούμενοι στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για επιδημία ψυχικών παθήσεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, παγκοσμίως, έχει ξεπεράσει τα 154 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2020 θα αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 10 – 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Κεντρικό σύνθημα των φετινών εορτασμών είναι «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια», αφού είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 7 τοις χιλίοις των ενηλίκων, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 15-35 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σχιζοφρένεια επηρεάζει περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή, θεραπεία της οποία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά της στάδια. Περισσότερο από το 50% των ατόμων με σχιζοφρένεια δε λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα, ενώ το 90% των ατόμων με σχιζοφρένεια που μένουν χωρίς θεραπεία κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η φροντίδα των ατόμων με σχιζοφρένεια σε κοινοτικό επίπεδο παρέχεται με την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας και της κοινότητας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις (φαρμακολογικές και ψυχοκοινωνικές, η πλειονότητα των ατόμων με σχιζοφρένεια δεν λαμβάνει θεραπεία και αυτό συμβάλλει στη χρονιότητα της νόσου. Επιπλέον, η μη αντιμετώπισή της συμβάλλει στην αύξηση του κόστους της νόσου, τόσο για τα συστήματα Υγείας, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η διοίκηση του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» στυη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει την Παρασκευή, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ., θα λειτουργήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με οδό Βασ. Ηρακλείου) περίπτερο ενημέρωσης για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024