Τις μαύρες σημαίες του ύψωσε το Ισλαμικό Κράτος (IS) στο ανατολικό άκρο της πόλης Κομπανί, όπου μαίνονται επί τρεις εβδομάδες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι πλέον προειδοποιούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Κομπανί κινδυνεύει να πέσει στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποκτήσει τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας λόφου επάνω από την πόλη, όπως δήλωσε στο BBC τοπικός αξιωματούχος.

Στην πολιορκημένη πόλη διεξάγονται οδομαχίες, καθώς οι τζιχαντιστές κατάφεραν να διεισδύσουν στις ανατολικές συνοικίες, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και παγιδευμένα οχήματα. Όπως ανέφερε κούρδος αξιωματούχος οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) μάχονται από σπίτι σε σπίτι στα ανατολικά.

Παράλληλα, η πόλη εκκενώνεται από αμάχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, περίπου 2.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη και όπως φαίνεται προωθούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Μία μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ήταν ορατή το μεσημέρι της Δευτέρας στην οροφή τετραώροφου κτιρίου κοντά στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, δείχνουν οι τηλεοπτικές λήψεις του Reuters από τη γειτονική Τουρκία. Δεύτερη σημαία έχει υψωθεί σε λόφο που δεσπόζει της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, γύρω από το συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπανί.

Η κλιμάκωση έρχεται ενόσω οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών και ζητούν χερσαία στρατεύματα και βαρέα όπλα.

Τουλάχιστον 30 Κούρδοι μαχητές και αστυνομικοί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγάκια στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν τη νύχτα επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από τα ανατολικά της κουρδικής πόλης έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 19 κούρδοι μαχητές και 27 τζιχαντιστές, είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Με την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζουν τον έλεγχο μίας συνεχούς εδαφικής ζώνης που φθάνει μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν τη Δευτέρα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπανί.

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε τη Δευτέρα δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές.

Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομανί καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Γράψτε το σχόλιο σας