Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμφίπολη: Νέα θεωρία θέλει τον Λαομέδοντα «ένοικο» του τάφου

Αμφίπολη: Νέα θεωρία θέλει τον Λαομέδοντα «ένοικο» του τάφου

Όσο μένει άλυτο το μυστήριο με τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη τόσο πολλαπλασιάζονται οι θεωρίες για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του εντυπωσιακού μακεδονικού τάφου. Μετά τη δήλωση του συγγραφέα Άρθουρ Τσαγκ ότι ενδέχεται να έχει βρεθεί ο τάφος της Ολυμπιάδας, μελέτη του Χάρβαρντ θέλει τον τύμβο να ανήκει στον Λαομέδοντα της Λέσβου, στρατηγό και στενό φίλο του μεγάλου στρατηλάτη.

Όσο μένει άλυτο το μυστήριο με τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη τόσο πολλαπλασιάζονται οι θεωρίες για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του εντυπωσιακού μακεδονικού τάφου, που εδώ και σχεδόν δύο μήνες έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των επιστημόνων, αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Μετά τη δήλωση του συγγραφέα Άρθουρ Τσαγκ ότι ενδέχεται να έχει βρεθεί ο τάφος της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε το 1941 στο βιβλίο «Το Μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης», θέλει τον τύμβο να ανήκει στον Λαομέδοντα της Λέσβου, στρατηγό και στενό φίλο του μεγάλου στρατηλάτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το βιβλίο εστιάζει στον λέοντα της Αμφίπολης, το γλυπτό που ανακαλύφθηκε κοντά στην αρχαία πόλη, και περιγράφει λεπτομερώς τη σημασία και το ιστορικό υπόβαθρό του.

Ο Λαομέδων της Λέσβου ήταν διερμηνέας και φρουρός στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β’ -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Μέγας Αλέξανδρος.

Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που ξέσπασαν την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία, με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία ο Αλκέτας του προσέφερε την Αμφίπολη.

Η σχέση του Λαομέδοντα με τo μνημείο του Λέοντος στην Αμφίπολη περιγράφεται και από τον πρώτο ανασκαφέα του χώρου, τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη, επίτιμο γενικό επιθεωρητή Αρχαιοτήτων και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο αφιέρωμα-έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού «Αμφίπολις», ο Δημήτρης Λαζαρίδης σημειώνει: «Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν οι τρεις πιο αξιόλογοι ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ο Νέαρχος που καταγόταν από την Κρήτη, ο Ανδροσθένης από τη Θάσο και ο Λαομέδων από τη Λέσβο. Ο τελευταίος είναι ο αφοσιωμένος σύντροφος του Αλεξάνδρου, τριήραρχος και διοικητής των αιχμαλώτων αρχικά, σατράπης της Συρίας αργότερα. Στον Λαομέδοντα πιθανώς αποδίδεται το μνημείο και αυτού τη δόξα, την πολεμική αρετή και το θάρρος συμβόλιζε».

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Ο τάφος είναι μακεδονικός

«Όχι μόνο είναι μακεδονικός ο τάφος αλλά ξέρουμε και ποιας εποχής. Είναι του τελευταίου μισού του τετάρτου αιώνα. Βεβαίως και έχει δίκιο η κ. Περιστέρη» δήλωσε στο Mega η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η ίδια υποστήριξε ότι είναι απίθανο τα ευρήματα να σχετίζονται με τον Μ.Αλέξανδρο. «Στην Αμφίπολη θα βρουν ψαροκόκαλα… Δηλαδή τη γοργόνα» ανέφερε αστειευόμενη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024