Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάγη: O Κάρατζιτς «κινητήριος δύναμη» πίσω από την γενοκτονία στη Βοσνία

Χάγη: O Κάρατζιτς «κινητήριος δύναμη» πίσω από την γενοκτονία στη Βοσνία

Τις τελικές αγορεύσεις τους παρουσίασαν τη Δευτέρα οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στην υπόθεση κατά του Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας ότι ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης υπήρξε «κινητήριος δύναμη» και είχε την ευθύνη της γενοκτονίας των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου στη Χάγη ζητούν τη μέγιστη ποινή, εκείνη της ισόβιας κάθειρξης. Ο Κάρατζιτς θα απολογηθεί την Τετάρτη.

Τις τελικές αγορεύσεις τους παρουσίασαν τη Δευτέρα οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στην υπόθεση κατά του Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας ότι ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης υπήρξε «κινητήριος δύναμη» και είχε την ευθύνη της γενοκτονίας των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου στη Χάγη ζητούν τη μέγιστη ποινή, εκείνη της ισόβιας κάθειρξης.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), μεταξύ άλλων για τη σφαγή στη Σρμπρένιτσα, όπου 8.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν.

Ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ είπε στους δικαστές του ICTY πως ο Κάρατζιτς είχε καυχηθεί εκείνη την εποχή για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σερβικό πληθυσμό.

«Μετά από εκατοντάδες μάρτυρες, 80.000 σελίδες στα πρακτικά και 10.000 τεκμήρια, η πολιτική της εθνοκάθαρσης αποκαλύφθηκε επιτέλους. Και ο Κάρατζιτς ήταν η κινητήριος δύναμη» είπε ο Τίγκερ.

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της γενοκτονίας 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατηγορείται, επίσης, για την πολιορκία της πόλης του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 5.000 άτομα.

«Χιλιάδες (άνθρωποι) σκοτώθηκαν, εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν, πλήθος ανθρώπων εκτοπίστηκε δια της βίας», δήλωσε ο Τίγκερ απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Ο Τίγκερ αναφέρθηκε στους θανάτους τριών ατόμων: Ενός πατέρα που σκοτώθηκε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μιας μητέρας που σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό αγοράς του Σαράγεβο ενώ είχε πάει για να προμηθευτεί γάλα και ενός γιατρού που πυροβολήθηκε στο διαβόητο στρατόπεδο αιχμαλώτων της Ομάρσκα.

«Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως τους περιμένει ο θάνατος, πολλοί από τους άνδρες ήταν τόσο διψασμένοι ώστε φώναζαν «δώστε μας νερό και μετά σκοτώστε μας», τους έβγαζαν από τα φορτηγά πέντε τη φορά, τους διέταζαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και μετά τους πυροβολούσαν» είπε ο Τίγκερ περιγράφοντας μία από τις σφαγές.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος φορούσε ένα τσαλακωμένο γκρίζο κοστούμι, παρακολουθούσε έντονα τη διαδικασία από την απέναντι πλευρά της αίθουσας του δικαστηρίου.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος την υπεράσπισή του, απορρίπτει το δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αποτελεί εργαλείο του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές του οποίου οδήγησαν στον τερματισμό του πολέμου. Υποστηρίζει πως δεν ήταν επικεφαλής των ανθρώπων οι οποίοι πραγματοποίησαν τις σφαγές.

Συγγενείς θυμάτων είπαν πως αυτά τα εγκλήματα ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Ο Κάρατζιτς θα παρουσιάσει την απολογία του την Τετάρτη.

Τέσσερις ύποπτοι -ανάμεσά τους ο Κάρατζιτς και ο στρατιωτικών διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς- βρίσκονται ακόμα στο εδώλιο του ICTY. Το Δικαστήριο που δημιουργήθηκε το 1993 προχώρησε σε διώξεις 112 υπόπτων για να δικάσει τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μόνο επτά ύποπτοι έχουν καταδικασθεί σε ισόβια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024