Βενιζέλος για ΠΓΔΜ: Η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη λύση
Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν.Ποπόσκι και με αφορμή δήλωση που φέρεται να έκανε ο δεύτερος στα ΜΜΕ.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν.Ποπόσκι και με αφορμή δήλωση που φέρεται να έκανε ο δεύτερος στα ΜΜΕ.
Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Πόποσκι φέρεται να έχει δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας του – μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο – ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητα της τη λύση του θέματος της ονομασίας».
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο Μάθιου Νίμιτς αναμένει από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ να επιβεβαιώσει ημερομηνίες κατάλληλες για την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Πρέσβης κ. Βασιλάκης έχει ήδη αποδεχθεί τις αρχικά προταθείσες από τον κ. Νίμιτς ημερομηνίες του Οκτωβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Αυτό που, συνεπώς, αναμένεται είναι η υπεύθυνη στάση και η ανταπόκριση της άλλης πλευράς».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι τα θέματα τα σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κρίνονται συλλογικά από τα κράτη-μέλη κάθε οργανισμού με βάση τα γενικά κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για την ένταξη νέων μελών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, παρατήρησε ότι το ζήτημα του ονόματος κατέχει την κεντρική θέση στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην ΠΓΔΜ. «Η ελληνική θέση στο θέμα αυτό έχει προ πολλού διαμορφωθεί, συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, και δεν επηρεάζεται από συγκυριακές εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε, επίσης, το ζήτημα των πρόσφατων προκλήσεων του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του pροέδρου της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, στα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις και απαράδεκτες ενέργειες δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα του κ. Πόποσκι, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την ελληνική θέση – που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, φέτος το Μάρτιο – υπέρ της κατασκευής διασυνδετηρίου αγωγού του TAP μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός ενισχύει τη δυναμική και τη σημασία του TAP και προσφέρει στη γειτονική χώρα μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο».
Ιβάνοφ: Είμαστε έτοιμοι για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου μίλησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε την «ανάγκη σεβασμού» της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και έκανε λόγο για «ανήθικο και παράνομο αποκλεισμό» της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ο κ. Ιβάνοφ διατύπωσε την άποψη ότι «το θέμα της ταυτότητας δεν ήταν ποτέ μέρος αυτού του πλαισίου», καλώντας παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη «να ασχοληθούν και να αφιερώσουν τη μέγιστη προσοχή στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
To θέμα της ονομασίας συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι μουν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, κατά τη συνάντηση «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές για την από καιρό αναμενόμενη επίλυση της διαφοράς του “ονόματος” με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι ο ΓΓ και ο πρόεδρος (της ΠΓΔΜ) συζήτησαν και για τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσουκαλάς: Η Ελλάδα πληρώνει σαν πρωταθλητής στο ΝΑΤΟ, αλλά εκπροσωπείται σαν παρατηρητής – Ανησυχητικές οι εξελίξεις
- Αγγελόπουλοι για Παπανικολάου, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ: «Όταν η ομάδα πετυχαίνει θέλουν περισσότερα, όταν ο παίκτης σέρνεται…»
- Markos by Night: Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με το «Άλλος για Survivor»
- Νεκρή από σφαίρες στο κεφάλι η γυναίκα που εμπλεκόταν σε απόπειρα δολοφονίας Ουκρανού μεγιστάνα – Δύο συλλήψεις
- 4 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά
- «Αδειάζουν» στελέχη της ΝΔ τον Γεωργιάδη για την επίθεση στον Τσίπρα – Ανευθυνότητα να καταγγέλλει διαφθορά χωρίς στοιχεία
- Συμφωνία της Μαδρίτης: Το δίλημμα «συνεννόηση ή αναμέτρηση»
- «Το Μενού της Εβδομάδας» από την Αργυρώ: Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442