Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση

Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση

Μια νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενή, μετά από χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Μια νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενή, μετά από χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας Γκάρι Νόλαν και τον αναισθησιολόγο Μπράις Γκοντιλιέρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δημιούργησαν ένα διαγνωστικό τεστ που ανιχνεύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε κυτταρικό επίπεδο, εκτιμώντας έτσι τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πραγματοποιούνται πάνω από 200 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις. Αν και οι περισσότερες δεν θεωρούνται σοβαρές, παρόλα αυτά συχνά προκαλούν φλεγμονές, με συνέπεια να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς. Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν γνωρίζουν -ούτε οι γιατροί τους- πόσο γρήγορα θα αναρρώσουν και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στην οικογένειά τους.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει επαρκώς γιατί μερικοί άνθρωποι ανακάμπτουν γρήγορα (π.χ. μέσα σε μία εβδομάδα), ενώ άλλοι -μετά την ίδια ακριβώς επέμβαση- μπορεί να καθυστερούν για ένα μήνα ή περισσότερους μήνες, έως ότου επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 32 ασθενείς, ηλικίας 50 έως 80 ετών, που είχαν κάνει ορθοπεδική επέμβαση και εντόπισαν κυτταρικά «σήματα» που έως τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα και τα οποία αποτελούν ένδειξη για το πόσο γρήγορα θεραπεύεται μια χειρουργημένη περιοχή.

Επί της ουσίας εντοπίστηκε για πρώτη φορά μια ανοσολογική «υπογραφή» της ανάρρωσης, διαφορετική για κάθε άνθρωπο, που συνίσταται σε μια ομάδα βιοχημικών δεικτών, οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν στο αίμα μέσα σε 24 ώρες μετά την επέμβαση. Όταν η δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανοσοκυττάρων είναι έντονη, τότε η ανάκαμψη θα είναι αργή, ενώ αντίθετα αν η δραστηριότητα είναι χαμηλή, τότε η ανάρρωση θα είναι ταχεία.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν ένα αιματολογικό τεστ που θα γίνεται όχι μετά, αλλά πριν την επέμβαση και θα προβλέπει κατά προσέγγιση τον χρόνο ανάκαμψης του ασθενούς μετά απ’ αυτήν. Με αυτό τον τρόπο, θα εντοπίζονται εκείνοι οι ασθενείς για τους οποίους μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι οφέλη.

Να σημειωθεί ότι στην επιστημονική ομάδα συμετείχαν και οι ερευνήτριες Γκαμπριέλα Φραγκιαδάκη και Μόνικα Νικολάου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024